De overstap van het vwo naar het hbo

Geschreven door: Linn Siewertsen
Op: 16 feb 2023
Studeren en Studentlife

Na het behalen van je vwo-diploma zijn er veel wegen die je kan gaan bewandelen. De meest voor de hand liggende optie is om te kiezen voor een universitaire opleiding. Je kunt echter ook kiezen voor een tussenjaar, een hbo-, of zelfs een mbo-opleiding. Zelf koos ik voor de hbo-opleiding social work. Tijdens deze stap liep ik tegen een aantal dingen aan. In dit artikel bereid ik je voor op de overstap van het vwo naar het hbo!

Terug naar het begin

Wanneer je op de eerste dag van jouw hbo-opleiding het lokaal binnenstapt, wordt je even teruggesleept naar het verleden. Waar ze op de universiteit collegezalen gebruiken, hebben de hogescholen gewoon klaslokalen. De tafels en stoelen staan opgesteld in groepjes of zelfs in een gezellige praatkring. Op de muren hangen woordspinnen en projectschetsen van de studenten. Het lijkt bijna op het klaslokaal van groep één. Het voelt misschien een beetje onwennig maar na een tijdje merk je dat het hebben van een eigen lokaal juist heel gezellig is. Daarnaast bevorderen alle krabbels op de witte muren je creativiteit enorm.

Samen sta je sterker

Op het vwo maak je heel veel opdrachten individueel. Je leert niet hoe het is om met anderen samen te werken. Op het hbo moet je bijna alles in samenwerkingsverband doen. Voor mij was, en is, dit één van de grootste uitdagingen. Het is erg lastig om ineens rekening te moeten houden met allerlei verschillende meningen. Hoe zet je je groepsgenoten aan tot actie? Hoe erg neem je het heft in eigen handen? Kortom, een lastige opgave waar je heel veel van leert.

Niet denken maar doen

De meeste vwo leerlingen hebben op de middelbare school nooit stage gelopen. Hooguit één dagje eropuit om te ''snuffelen'' maar daar blijft het dan wel bij. Kenmerkend aan het hbo is de koppeling met de praktijk. Je werkt veel met en voor mensen uit de praktijk. Wanneer je dat nog hebt gedaan, kan het best even spannend zijn. Voor mijn eerste ontmoeting met het werkveld moest ik mensen op straat interviewen over hun ervaringen in de wijk of in het dorp. Ik had geen idee hoe ik moest beginnen en vond het best eng. Ondertussen heb ik wat meer ervaring opgedaan en vind ik het juist alleen maar leuk om het werkveld in te stappen. Maak je dus niet al te veel zorgen en vraag hulp aan klasgenoten die al wel wat ervaring hebben.

Te weinig te doen

Het kan heel goed zo zijn dat je op het hbo minder studielast ervaart dan op het vwo. Wanneer dat zo is heb je twee opties: geniet lekker van je vrije tijd of ga op zoek naar meer uitdaging. Kies je voor optie twee? Breng dan een bezoek aan je docent en laat je informeren over de verschillende programma’s die de school aanbiedt. Sommige hogescholen hebben een soort plus-klasjes waarin je extra opdrachten krijgt, of deelneemt aan labs waar je experimenteren en onderzoeken uitvoert. Zelf heb ik ervoor gekozen om me aan te sluiten bij het studentenpanel. Er is veel mogelijk!

Advies

De overstap van het vwo naar het hbo brengt een aantal uitdagingen met zich mee, maar dat is niks om je zorgen over te maken. Vaak kiezen de geslaagde vwo’ers ervoor om direct naar het hbo te gaan omdat de onderwijsvorm gewoon beter bij diegene past. Laat alles op je afkomen en probeer nieuwe dingen zonder daar al te veel van te vinden. Als je ergens tegenaan loopt is een helpende hand nooit ver weg. Het hbo is een plek waarop je veel diverse uitdagingen krijgt en dus veel kan leren. Ik wens je heel veel plezier. Het is leuk en het komt écht goed!

Over Linn Siewertsen