Doorbreek het taboe: word je sociale angst de baas!
Niet iedereen durft er eerlijk voor uit te komen, maar veel mensen krijgen angst- en paniekgevoelens in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als iedereen naar jou kijkt in de klas omdat de docent je een vraag stelt. Hoe kom je daarvan af? Lees hoe Kenny dit aanpakte.
Op de middelbare school raakte ik in paniek als ik moest voorlezen in de klas. Of als ik eruit werd gepikt voor een mondelinge overhoring of wanneer ik een presentatie moest geven. Dit maakte mijn middelbareschooltijd geregeld tot een hel. Vaak bleef ik ‘ziek’ thuis omdat ik die intense angstgevoelens niet steeds wilde voelen. En nu? Tegenwoordig treed ik geregeld in mijn eentje op voor grote groepen mensen.
Wat is sociale angst?
Vroeger wist ik niet dat ik sociale angst had. Je hebt dat als je extreem angstige of zenuwachtige gevoelens hebt die toenemen als je in een situatie met andere mensen bent. Een beetje angstig zijn in sociale situaties is juist weer heel normaal. Ze zorgen er namelijk voor dat je beter kunt presteren en scherp blijft. Maar sociale angst werkt averechts. Dan kom je tot niks meer.
Beoordeeld worden
Sociale situaties zijn natuurlijk ook terecht spannend, omdat je het gevoel hebt beoordeeld te worden door anderen. Wij willen nu eenmaal allemaal geliefd zijn en gewaardeerd worden. Veel mensen die last van deze angst hebben, schamen zich ervoor. Door het taboe dat erop rust, praten ze er ook niet over. Het is daarom belangrijk dit onderwerp te normaliseren omdat veel mensen er last van hebben.
Vijf tips om te leren omgaan met jouw sociale angst
1. Probeer angstige situaties niet te vermijden
Veel mensen vermijden situaties waarin ze zich geen raad weten. Zo los je het probleem misschien tijdelijk op, maar op de lange termijn wordt je probleem steeds groter en de situaties steeds enger omdat je die niet toetst aan de werkelijkheid en je er zo niet mee leert omgaan.
2. Zoek de angstige situaties stap voor stap op
Een beroemde ‘techniek’ uit de psychologie is ‘exposure’. Het betekent dat je angstige situaties aangaat in plaats van vermijdt. Dit kun je in stapjes doen. Voel je bijvoorbeeld veel angst wanneer je een presentatie moet geven? Probeer dan eens wat vaker je vinger op te steken in de klas wanneer je een antwoord weet, of houd eens een presentatie voor een klein groepje bekenden, denk aan familie of vrienden. Je merkt dat je dezelfde angstige gevoelens ervaart, maar minder. Door jezelf regelmatig bloot te stellen aan deze gevoelens, verminderen ze uiteindelijk.
3. Vergroot je zelfvertrouwen
Door je zelfvertrouwen een boost te geven, merk je dat uitdagende situaties je makkelijker afgaan. Hoe vergroot je je zelfvertrouwen? Kijk wat bij jou past. Werk bijvoorbeeld aan je lichamelijke gezondheid, zorg voor voldoende rust of vind een creatieve hobby. Zo krijgt de angst steeds minder grip op je.
4. Accepteer jouw sociale angst
Angst hoort erbij. Net als blijdschap, verdriet, woede en alle andere emoties die je kunt voelen. Door te accepteren dat je dit af en toe voelt en dat sommige situaties dat meer oproepen dan anderen, wordt je angst minder. Als je angst voor angst ervaart, dat je van tevoren al bang bent om opnieuw angst te voelen, weet je eigenlijk al dat je de situatie niet accepteert. Geloof in jezelf en acceptatie van jezelf is een belangrijke stap naar omgaan met moeilijke gevoelens en emoties.
5. Mediteer en doe yoga
Mediteren en yoga zijn minder zweverig dan jij misschien denkt. Probeer het idee erachter te snappen. Angst en stress zorgen voor een verhoogde hartslag, waardoor ook je ademhaling versnelt. Met meditatie, yoga en andere ontspannings- of ademhalingsoefeningen doe je precies het tegenovergestelde. Je ontspant je ademhaling en brengt je lichaam en geest tot rust. Door hiervan een gewoonte te maken, ontspan je ook sneller in je dagelijkse leven en tijdens moeilijke situaties. Mijn tip: probeer vijf tot tien minuten yoga of meditatie aan het begin van je dag.
6. Wees geduldig
Misschien wel de belangrijkste tip. Niets in het leven is namelijk een sprint, het is altijd een marathon. Bovenstaande tips helpen je niet in een week. Het is belangrijk uit te vinden wat voor jou werkt en dit consistent te blijven doen. Je kunt beter iedere dag vijf minuten yoga te doen, dan een keer per week een uur. Dit is veel makkelijker vol te houden.
Succes!