Hoe blijf je gemotiveerd tijdens online onderwijs?

Geschreven op: 29 apr 2021
Studeren en Studentlife

Misschien fungeert jouw slaapkamer sinds afgelopen maart als studie-, werk- én slaapkamer. Thuis colleges volgen en tentamens leren en maken is een hele verandering.  Het is niet makkelijk om gemotiveerd te blijven. Hoe motiveer je jezelf nou om toch voor dat tentamen te gaan leren of je studie bij te houden?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: het is niet gek dat je je gedemotiveerd voelt. Heel veel studenten zitten met hetzelfde probleem en dat idee maakt het gevoel dat je hebt misschien dragelijker. Toch is het natuurlijk fijner is om wèl goed in je vel te zitten tijdens het studeren. Deze vijf tips van Lara Freeling helpen je daarbij!   

1. Sluit je aan bij Facebookgroepen of andere online communities

Heb je niet zo’n nauw contact met je studiegenoten, maar wel behoefte aan sociaal contact? Kijk dan eens rond naar groepen op Facebook. Er zijn heel wat communities waar je je kunt aansluiten, waardoor je omringd bent door andere mensen. Ook op Google kun je zoeken naar fora waar je in contact kunt komen met anderen.

2. Maak elke dag een wandeling

Dat klinkt misschien suf, maar verandering van omgeving is echt goed voor je. Alleen maar binnen zitten op dezelfde plek is nooit een goed idee. Maak minstens elke dag een wandeling van dertig minuten. Luister je favoriete playlists of naar een podcast. Het maakt niet uit waar je heen loopt, als je maar beweegt.

3. Stel realistische doelen

Studeren kost best wat tijd. En dan hebben we het nog niet over alle bezigheden die je naast je studie hebt, zoals werken of misschien wel het huishouden als je op kamers woont. Die SMART-methode die je op je studie leert, is ook heel handig in gebruik om jouw persoonlijke doelen te behalen. Maak je to do-lists niet oneindig lang; de kans is groot dat je het niet haalt om alles op één dag af te vinken, waardoor je het gevoel hebt dat je faalt. Dat zorgt weer voor...? Precies, demotivatie! Maak je to do-lists realistisch en haalbaar, dan is het ook een stuk leuker om ze af te ronden.

4. Wat als alles te veel wordt?

Soms lukt het gewoon niet om alles op een rijtje te krijgen. Dan kun je plannen wat je wil, maar gaat het simpelweg niet. Dan is het een goed moment om contact op te nemen met een goede vriend, vriendin of studieloopbaanbegeleider. Hij of zij kan samen met jou kijken hoe ze jouw motivatie weer op de rit kunnen krijgen. Misschien is er wel heel weinig voor nodig.

5. Wees lief voor jezelf

We leven nou eenmaal in een moeilijke tijd. De weg naar een nieuw ritme gaat vanzelfsprekend met pieken en dalen :-)