hospiteren 101: alles wat je moet weten om goed voorbereid naar een hospi te gaan
Hospiteren… bijna iedere (toekomstige) student die op kamers gaat moet eraan geloven. Menig mens kijkt er tegenop om de grote poppenkast op te voeren en een extra leuke, blije en gezellige versie van zichzelf te zijn, om vervolgens volledig uitgeput in de trein een teleurstellend appje te ontvangen: ‘Wij vonden het heel gezellig maar we hebben toch voor iemand anders gekozen,' afsluitend met ‘Het ligt echt niet aan jou hoor!!’
Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, want zo’n ‘hospi’ of ‘kijkavond’ (het ligt er maar net aan in welke kamerzoekende provincie je belandt) is ook maar een momentopname. Daarbij is het ook belangrijk dat je goed in het huis past. Zijn jouw potentiële huisgenoten allemaal party animals, terwijl jij liever vroeg je bedje in duikt? Een dikke mismatch. Op naar de volgende hospi.
Hoe overleef je nou dat hospiteercircus? En hoe ga je goed voorbereid zo’n avond in? Wij geven je een paar handige tips uit onze Hospiteerhandleiding. Want: Hoe overleef je nou hospiteren?
Tip 01: Maak het jezelf makkelijk
Draag iets comfortabels waar jij je op je gemakt in voelt. Niet die ene nieuwe broek die net niet helemaal lekker zit, of die nieuwe schoenen die je moet inlopen. Gewoon iets waar je niet de hele avond over na zit te denken.
Tip 02: Wees jezelf
Wees jezelf, maar dan de iets socialere versie. Nee, je hoeft geen toneelstukje op te voeren – je moet jezelf zijn in huis, maar het is wél belangrijk om een praatje te maken met je toekomstige huisgenoten en net even wat meer interesse te tonen. Jij wilt immers in hún huis komen wonen.
Tip 03: Wees origineel
Probeer de typische vragen als ‘Wat studeer je?’ zoveel mogelijk te vermijden. Dat zijn ze na een paar minuten toch alweer vergeten. Vertel in plaats daarvan bijvoorbeeld een grappige anekdote. Zo weet je zeker dat ze je onthouden.
Tip 04: Geen cadeaus
Moet je iets meenemen? Nee! Je bent nog niet uitgekozen als nieuwe huisgenoot, het is ook niet iemand zijn verjaardag of housewarming. Tenzij er in de uitnodiging expliciet staat "Neem je favoriete drankje mee," laat je die fles wijn lekker thuis. Onder studenten gelden een paar ongeschreven regels, en dit is er een van. Je wilt niet overkomen als iemand die wanhopig op zoek is naar een kamer.
Tip 05: Wees zelfverzekerd
Een belangrijke tip: straal zelfvertrouwen uit. Vind je het spannend? Dat is helemaal niet erg – de andere genodigden vinden het waarschijnlijk net zo spannend als jij. Probeer alleen te onthouden dat je niets te verliezen hebt. Wees dus lekker jezelf, maak hier en daar een grapje en als het niet vanzelf gaat: fake it till you make it.
Tip 06: Nee is ook een optie
Hoeveel hospiteeravonden je ook hebt gehad, onthoud altijd dat de keuze van twee kanten moet komen. Zie jij jezelf niet in het huis wonen? Voel je geen klik met de huisgenoten of is de locatie niet helemaal jouw ding? Nee zeggen is ook een optie. Vergeet niet dat de huidige bewoners jóu ook graag willen en niet alleen andersom. Merk je na een halfuur: Dit is het niet? Ga dan gewoon naar huis. Zo hou je ook niet onnodig een plekje van een ander bezet en verspil je je eigen tijd niet.
Waar vind ik nou een kamer?
Weet ook dat er vanzelf een huisje op je pad komt wat goed bij je past, maar tijdig beginnen met zoeken kan nooit kwaad.
Room: Schrijf je daarom zo vroeg mogelijk in bij ROOM om kans te maken op een studio later in je studententijd. De voorrang gaat namelijk op duur van inschrijftijd en die kan oplopen tot wel vier jaar.
Facebook: Ook is het verstandig om deel te nemen aan facebookgroepen. Die heten vaak; ‘Kamer in (studentenstad)’. Hier worden meestal als eerste de advertenties van kamers gedeeld.
Netwerk: Ga je bij een studentenvereniging? Vraag dan rond aan de mensen die je kent of zij nog iets weten. Er wordt vaak onderling doorgeschoven met kamers van bekende. Ook hebben studentenverenigingen van een Instagram account voor kamerzoekende waar verenigingshuizen op komen te staan.
Genoeg platforms dus om het kameraanbod in jouw stad te bekijken! Succes met zoeken, met deze tips kom je er wel.😉