Iets studeren met... zorg

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 20 mrt 2024
Studeren en Studentlife

Ben je gepassioneerd over gezondheidszorg en wil je een verschil maken in het leven van mensen? Of je nu gefascineerd bent door praktische zorg, een passie hebt voor management in de gezondheidszorg, of de ambitie hebt om als arts levens te veranderen, er is een opleiding voor ieder soort student. In dit artikel lichten we drie opleidingen uit: mbo Verpleegkundige, HBO Verpleegkunde en WO Geneeskunde.

Mbo-Verpleegkundige

De mbo-opleiding Verpleegkundige is gericht op het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die essentieel zijn in de dagelijkse zorgpraktijk. Je leert hoe je medische handelingen uitvoert, patiëntendossiers beheert en je leert communiceren met patiënten en hun families. De opleiding duurt over het algemeen drie tot vier jaar. Naast algemene vakken zoals anatomie, fysiologie en ethiek, krijg je tijdens de opleiding ook praktijkgerichte vakken zoals verpleegtechnische handelingen en patiëntenzorg. Tijdens de studie loop je diverse stages om in het werkveld te leren. MBO Verpleegkunde legt meer nadruk op praktische vaardigheden en directe patiëntenzorg, terwijl HBO Verpleegkunde dieper ingaat op theoretische achtergronden.

Wist je dat..?

  • Je naast werk in het ziekenhuis ook kunt werken in verpleeghuizen of in de thuiszorg?
  • De opleiding ideaal is voor studenten die van nature empathisch zijn, goed kunnen samenwerken en stressbestendig zijn?
  • Verpleegkundigen een superkracht hebben? Ze zijn in staat om op elk moment van de dag plotselinge uitdagingen aan te kunnen.

Hbo Verpleegkunde

De hbo-opleiding Verpleegkunde is een vierjarige opleiding die studenten voorbereidt op diverse taken in de gezondheidszorg. Naast klinische vaardigheden ligt de nadruk op theoretische kennis, onderzoek en management in de zorg. Deze opleiding is geschikt voor studenten die niet alleen gepassioneerd zijn over directe patiëntenzorg maar ook geïnteresseerd zijn in het begrijpen van gezondheidsbeleid en onderzoek.

Wist je dat..?

  • Er na de opleiding verschillende carrière mogelijkheden zijn? Zoals zorgmanager, of klinisch specialist. Ook is het mogelijk om door te studeren als arts-assistent.
  • Je tijdens de opleiding verschillende, uitgebreide stages loopt, waardoor je praktijkervaring opdoet in diverse zorginstellingen?
  • Je als verpleegkundige altijd een glimlach weet te toveren bij patiënten door je eigen vrolijkheid?

Geneeskunde aan de universiteit

Als je droomt van het diagnosticeren, behandelen en genezen van ziekten, dan is de opleiding Geneeskunde wellicht jouw ultieme toegangspoort tot de medische wereld. Geneeskunde is een universitaire opleiding die zich richt op het begrijpen van het menselijk lichaam, ziekten en de medische behandeling ervan. De opleiding duurt over het algemeen zes jaar. Na deze zes jaar heb je je basisdiploma behaald. Hierna is het gebruikelijk om een specialisatie te doen. Denk bijvoorbeeld aan chirurgie, interne geneeskunde of gynaecologie.

Wist je dat..?

  • je na de opleiding kunt werken in ziekenhuizen, privépraktijken, onderzoekslaboratoria en zelfs internationale gezondheidsorganisaties?
  • Geneeskundestudenten gemiddeld 10 tot 12 jaar spenderen aan hun opleiding en specialisatie voordat ze volledig gekwalificeerde artsen worden?
  • Medische studenten bekendstaan om hun uitgebreide kennis, maar ook om hun vermogen om met slaaptekort om te gaan?

Ben je benieuwd of een baan binnen de zorg bij jou past? Doe de test!

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.