Kamer zoeken? Hier zijn vier tips om te voorkomen dat je wordt opgelicht.

Geschreven door: Ravi de Jong
Op: 10 sep 2024
Studeren en Studentlife

In de zoektocht naar een kamer kun je snel worden opgelicht. Dit komt door de grote vraag en het geringe aanbod wat binnen de wensen van de student valt (lees: betaalbaar). Een kamer zoeken is een ding, maar er eentje vinden een tweede, maar pas op:

Er zijn namelijk verhuursites die nep zijn. Hier worden kamers aangeboden die bijna te mooi lijken om waar te zijn. Studenten die wanhopig opzoek zijn naar een kamer zijn dan een makkelijke prooi voor oplichting. In dit blog geven wij je een aantal tips om oplichting optijd te spotten.

 Buitenlandse verhuurders

Verhuurders uit het buitenland zijn verraderlijk. Zij gebruiken vaak de smoes dat je de kamer niet kan komen bezichtigen omdat ze niet in Nederland zijn. Daarbij vragen ze ook vaak om een kopie van je ID-kaart door te sturen zodat zij kunnen checken of jij wel betrouwbaar bent. Om vertrouwen op te wekken, sturen ze hun eigen ID ook door. Ze willen dat jij hetzelfde doet. Trap hier niet in. Jouw gegevens kunnen zo gebruikt worden om later een hoge lening af te sluiten onder jouw naam.  

Wil je nou wel je ID door sturen gebruik dan de kopie ID-app van de overheid en streep je BSN-nummer weg. 

Google image search

Als je op zoek bent naar kameradvertenties, kom je regelmatig uit op verhuur sites. Deze kunnen dus nep zijn, maar komen vaak geloofwaardig over doordat ze foto’s gebruiken van bestaande advertenties. Als jij reageert op een dergelijke advertentie krijg je meestal geen reactie.

Maar er is een manier om te achterhalen of een site legit is of niet. Zet je detective pet op en ga op onderzoek uit. Begin met het uploaden van een foto van de kamer in Google image. Zo kan je kijken of de foto niet ergens anders op het internet te vinden is en of de kamer wel echt te huur is. 

Wil je zeker zijn of een kamer echt te huur is. Schrijf je dan in bij een bekende verhuur makelaar. Die publiceert vaak zijn aanbod vaak gratis, regelt bezichtigingen en brengt jou en de verhuurder met elkaar in contact.

Reken je zelf niet rijk

Als je een mooie kamer tegen komt met een lage prijs, let dan extra op. Het is dan vaak een kamer die ‘te mooi lijkt om waar te zijn’, ga ook op je gevoel af. Kan het echt wel zo goedkoop zijn. Vergelijk prijzen op verschillende websites om een indruk te krijgen van wat 'normaal' is in de stad waar jij een kamer zoekt.

Betaal geen bemiddelingskosten

Na heel lang zoeken vind je een leuke kamer en wil je graag de kamer gaan bezichtigen. De kamerverhuurder vraagt hier voor ‘bemiddelingskosten’. Als je dat hoort moet je opletten. Betaal geen bemiddelingskosten, tenzij je een makelaar opdracht hebt gegeven om een kamer voor je te zoeken. Administratiekosten, advieskosten, commissiekosten, contractkosten, sleutelgeld of eenmalige kosten zijn andere populaire benamingen die oplichters gebruiken om geld af te troggelen van studenten. Als ze dit vragen dan weet je dat er iets niet goed is.

Wat de verhuurder wel mag doen, is een borgsom vragen. Dit bedrag krijg je namelijk weer terug als je de kamer opzegt en in nette toestand achterlaat. Zorg wel dat je de afspraken over de borg vastlegt. Wordt er gevraagd om het geld naar een buitenlandse rekening over te maken of te betalen via een onbekend betaalsysteem? Dan is het tijd om even achter je oren te krabben.

Hoe vind je dan wel een kamer?

Ga online opzoek met deze tips in je achterhoofd. Vertel iedereen die maar wilt luisteren dat je een kamer zoekt. Dan kunnen die mensen als ze iets horen het doorspelen naar jou en misschien eindig je wel met een fantastische kamer.

Toch opgelicht?

Neem contact op met de politie of doe een melding bij de  fraudehelpdesk.nl

Over Ravi de Jong