Lid worden van een studentenvereniging? Doen of niet?

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 12 jul 2022
Studeren en Studentlife

Ben je geslaagd en ga je volgend jaar studeren? Dan twijfel je misschien wel of je bij een studentenvereniging gaat. Kim zet de voor- en nadelen voor jou op een rijtje en beschrijft hieronder haar eigen ervaring. “Ik wilde graag leuke feestjes en nieuwe mensen leren kennen.”

 

Wat zijn de voordelen van een studentenvereniging?

  1. Het allergrootste voordeel en ook meteen het belangrijkste: het is ontzettend gezellig!
  2. Je verveelt je geen moment. Het hele jaar door wordt er van alles georganiseerd. Denk aan uitjes, reizen, gala’s, borrels en feestjes.
  3. Je leert in één keer snel nieuwe mensen kennen. Wanneer je verhuist naar een andere stad, is dat soms best lastig. Deze nieuwe mensen zorgen voor goede afleiding in zo'n nieuwe stad.
  4. Je vindt sneller een kamer of bijbaan in je nieuwe stad, dankzij je uitgebreide netwerk via de vereniging. In whatsappgroepen krijg je veel baantjes doorgestuurd. 

 

Wat zijn de nadelen van een studentenvereniging?

  1. Een studentenvereniging kost veel geld. We weten allemaal dat het studentenleven allesbehalve goedkoop is. De kosten verschillen sterk per vereniging. Bij elke verenging betaal je een jaarlijkse contributie.
  2. Je hebt vaak te maken met een ontgroening. Niet iedereen vindt dit leuk. Ontgroeningen zijn de laatste jaren ook vaak negatief in het nieuws. Hoe heftig een ontgroening is, verschilt per vereniging.
  3. Een studentenvereniging kost veel tijd. Je hebt wekelijks borrels, uitjes en evenementen waar je vaak verplicht aanwezig moet zijn. Naast je verplichtingen kun je het zo druk maken als je zelf wilt. Als je kiest voor een commissie of een bestuursfunctie weet je van te voren dat je daar veel tijd in moet steken. 
  4. Deze tijd kan ten koste gaan van je studie. Er blijft minder tijd over om te studeren en dat heeft soms nadelige gevolgen. Maar dit is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid. Het is ook vaak prima te combineren, dat ligt aan je eigen mentaliteit.

 

Supergezellig en weinig verplichtingen!

“Studieverenigingen, studentenverenigingen, disputen, cordialen. Soms doen al deze termen je misschien een beetje te duizelen. Mij wel toen ik ze voor het eerst hoorde. In mijn eerste jaar wist ik niet goed wat ik wilde. Ik kwam van vwo af en veel van mijn vrienden gingen in een andere stad wonen. Ik koos voor een studie in Amsterdam, maar bleef in mijn eigen dorp wonen.

 

Studievereniging in het eerste jaar

In mijn eerste jaar koos ik voor de studievereniging Mimagine, van mijn eigen opleiding. We gingen op eerstejaarsweekend en dat was geweldig. Nieuwe mensen leren kennen bij borrels in Amsterdam vond ik het leukst. Toch was het na een jaar minder leuk dan in het begin. Dit kwam mede door de reisafstand, omdat ik in mijn eentje in de nacht heen en weer moest reizen.

 

Geen ontgroening

Tijdens het tweede jaar van mijn studie ben ik in Leiden gaan wonen met vriendinnetjes en meldde ik mij aan bij de studentenvereniging DAC (De Dinsdagavond Club). Helaas was ik te laat en werd ik dat jaar niet toegelaten. In mijn derde jaar probeerde ik het opnieuw. Ik koos nogmaals voor DAC. Mijn keuze had ik snel gemaakt, omdat deze vereniging geen ontgroening heeft, geen strenge regels en geen hiërarchie. Het gaat om gezelligheid, nieuwe mensen leren kennen en leuke feestjes. 

 

Gezellig als je er bent

Dit was wat ik wilde. Ik wilde graag leuke feestjes en nieuwe mensen leren kennen, maar ik hoefde mijn hele leven er niet voor om te gooien. Ik kon dan nog steeds mijn bijbaantjes houden en met andere vrienden afspreken. Hier zijn geen verplichte dagen dat je aanwezig moet zijn, maar het is natuurlijk wel zo gezellig als je er bent. Hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt. 

 

(Door Kim Tijssen)

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.