(Op wie) ga jij stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen?
Woensdag 16 maart mogen we stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Waarom zijn die verkiezingen eigenlijk belangrijk? En heeft stemmen sowieso wel nut? Doe de stemwijzer speciaal voor jongeren!
Waarom zou je gaan stemmen?
Misschien denk je dat jouw stem er niet toe doet, maar dat is wel zo. Alle kleine beetjes samen maken dat partijen groot of klein worden. Misschien interesseert het je niet of heb je geen vertrouwen in de politiek door de aanpak van corona of de toeslagenaffaire. Maar dat ging allemaal over de landelijke politiek.
Wat moet er gebeuren in het land?
Deze verkiezingen gaan over de gemeenteraad. Hoe zit het eigenlijk? Bij de Tweede Kamerverkiezingen kiezen we leden van de Tweede Kamer. De grootste partij mag de regering vormen, nu is dat de VVD met Mark Rutte. Die maakt onder andere keuzes over ons leenstelsel, de zorg en de klimaatproblemen.
Wat moet er gebeuren in jouw gemeente?
Bij de gemeenteraadsverkiezingen kiezen we lokale, plaatselijke volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad. De onderwerpen gaan over beslissingen in de stad of het dorp waar jij woont. Denk aan subsidies voor sport- of culturele instellingen of de openingstijden van de kroegen. Door te stemmen laat je weten wat er in jouw buurt volgens jou moet veranderen.
Wat vinden jouw medestudenten belangrijke onderwerpen?
Thema’s die studenten belangrijk vinden zijn klimaat, wonen en de financiering van het onderwijs. Dit zijn ook onderwerpen die onder studenten voor veel frustratie en boosheid zorgen.
Wat kun jij doen?
Politieke interesse en betrokkenheid van jongeren is groter bij landelijke verkiezingen. De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is laag onder jongeren. Er zijn steeds meer organisaties die zich inzetten voor een grotere interesse in de politiek onder jongeren zoals, Represent Jezelf. Zij interesseren jongeren voor politiek, zodat ze gaan stemmen. Zij hebben speciaal voor deze verkiezingen een stemwijzer voor jongeren gemaakt.
Wil je wel stemmen, maar weet je niet op wie?
- Vraag je eerst af wat je echt belangrijk vindt.
Als jij om je heen kijkt in jouw stad of dorp, wat moet er dan anders? Wat vind je wel en niet goed aan hoe het nu is. Sta hier even bij stil. Bedenk ook wat jij zelf echt belangrijk vindt in het leven. Denk aan klimaat, geen armoede of betaalbare woningen.
- Zoek op wat de verschillende partijen denken over jouw standpunten
Welke partijen doen mee aan de verkiezingen in jouw gemeente? En waar staan ze voor? Bekijk de verschillende verkiezingscampagnes van deze partijen, en de informatie op hun websites, folders, video’s en mogelijk interviews. Zo ontdek je welke van jouw ideeën en standpunten overeenkomen met die van de politieke partijen in jouw gemeente.
- Doe een stemtest of kieswijzer!
Ook zijn er online tools en vragenlijsten die jou kunnen helpen bij het maken van je keuze. Hiermee kun je achterhalen wat je zelf belangrijke thema’s vindt binnen de politiek. Hier zijn een paar politieke tests op een rijtje:
De welbekende StemWijzer van ProDemos, die al sinds 1989 bestaat.
Maar ook de Kieskompas - Kieskompas kan je in een goede richting wijzen tijdens deze verkiezingen.
En tot slot Gemeenteraadsverkiezingen (mijnstem.nl)waarbij je kunt zoeken of jouw gemeente erbij staat.
(Door Chrisha Sivakkolunthu)
Meer over politiek en jongeren:
Lees waarom Brian (21) de politiek inging
Ben jij scholier en lijkt het jou leuk ook dit soort teksten te schrijven? Wil je daarnaast goed verdienen? Kom dan ons redactieteam versterken! Je schrijft artikelen voor scholieren over allerlei onderwerpen. Mail dan naar madelief@qompas.nl of stuur ons een DM op Instagram!