Plannen als een pro. Ook jij kunt dat leren!

Geschreven op: 8 nov 2021
Studeren en Studentlife

De laatste jaren op de middelbare school kunnen stressvol zijn. En naast school zal je nog genoeg te doen hebben. Met een goede planning zorg je voor rust, overzicht en ga je met meer zelfvertrouwen je eindexamens in. Lani geeft vijf tips over hoe jij dat het beste kunt doen.  

 

Het is heel verleidelijk om al je schoolwerk te proppen in de paar dagen voor de deadline of toets. Genoeg leerlingen halen een nacht door om te leren en halen vervolgens voldoende. Hoe verleidelijk ook, het is ongezond en ook nog eens ineffectief. Je onthoudt lesstof dan alleen maar voor op de korte termijn. Dit is zonde want je hebt alle kennis weer nodig bij je eindexamens.  

 

Omdat ik sporten leuker vond, maakte ik te weinig tijd vrij voor schoolwerk. Ik volleybalde minimaal tien uur per week en dat hakte erin. In mijn eindexamenjaar stond ik er niet goed voor. Mijn cijferlijst gaf mij op dat moment bepaald geen zekerheid over een goede afloop van mijn examens. Ik kreeg de tip een planning te maken. Dit hielp mij. Met de volgende tips ga jij met een gerust hart je deadlines tegemoet.  

 

1. Begin nu met je planning en houd je eraan!  

Begin direct met het maken van je planning. En nog belangrijker: houd je eraan. Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar het is cruciaal om op tijd te beginnen met leren. Hierdoor kun je de lesstof veel herhalen en dat is de allerbeste manier om informatie te onthouden. Onderschat dus niet de kracht van herhaling. 

 

2. Begin met de vervelendste en moeilijkste taken  

Stel prioriteiten voor jezelf. Begin met de taken die het snelste af moeten en dan die je het moeilijkst vindt. Stel hierbij niet uit! Uitstelgedrag is een van de grootste oorzaken van stress. Vind je wiskunde net zo moeilijk als ik? Houd daar dan rekening mee en plan hiervoor meer tijd in. Dit voorkomt dat je in de knoop raakt vlak voor je deadline of toets.  

 

3. Ontspan tussendoor  

Hak je lesstof in kleine stukjes en verspreidt het over een periode van bijvoorbeeld een paar weken. Zo onthoud je de stof veel beter. Neem in de tussentijd ruimte voor ontspanning! Spreek met vrienden af, ga sporten of doe iets creatiefs. Ik geef mijn hersenen rust door tussendoor te schilderen of tekenen, daarna kan ik altijd weer flink aan de slag. 

  

4. Houd rekening met onverwachte gebeurtenissen  

Maak een ruime en realistische planning waarbij ruimte is voor tegenslagen. Er kan altijd iets gebeuren waardoor alles in de soep loopt. Dit los je op door vrije ruimtes in je planning over te laten. In geval van nood kun je taken opschuiven naar een andere dag. Zo liet ik een keer thee over mijn laptop vallen. Gelukkig had ik niet al te strak gepland, waardoor de verplichte vrije dagen mij niet fataal werden. Er was genoeg tijd om te rouwen om mijn oude laptop, een nieuwe te regelen en weer voel goede moed te beginnen! 

 

5. Bedenk hoe jij je planning wilt maken  

Zelf maak ik mijn planningen het liefst per week en nog ouderwets op papier. Misschien maak jij je planning wel liever digitaal en paar maand. Het kan dus best even een zoektocht zijn om uit te vinden wat voor jou het beste werkt. Lukt het zelf niet om een goede planning te maken? Geen probleem! Er zijn altijd genoeg mensen die je hierbij kunnen en willen helpen.