studie- vs studentenvereniging

Geschreven op: 27 aug 2024
Studeren en Studentlife

Studeren is dé leukste tijd van je leven. Binnen het studentenleventje bestaat er een groot scala aan studie- en studentenverenigingen. Maar wat is nou het verschil? En wat past het beste bij mij? wij leggen het uit! 

Wanneer je gaat studeren doe je dit altijd aan een bepaalde faculteit. Zo heb je een faculteit voor sociale wetenschappen zoals een talenstudie of psychologie, faculteit van rechtsgeleerdheid, geneeskunde ect. Om het voor jou in je eerste jaar wat makkelijker te maken zijn er studieverenigingen opgericht.

Studievereniging

Een studievereniging is uitsluitend voor degene die dezelfde studie volgen als die jij doet. Doe je geneeskunde, rechten of psychologie? Dan is jouw studievereniging waarschijnlijk groter dan die van bijvoorbeeld wiskunde.

Binnen een studievereniging worden er verschillende leuke evenementen georganiseerd. Zo kan jij kennismaken met studiegenootjes van diverse jaarlagen. Hierdoor maak je snel nieuwe vrienden én kan je kennis en ervaringen uitdelen over de studie.

Misschien heeft Pietje nog wel een samenvatting liggen voor jouw eerstvolgende tentamen of kan Marie jou vertellen dat de lessen van die professor echt heel saai zijn. Daarbij, krijg je vaak nog exclusieve kortingen op bijvoorbeeld je studieboeken of een lekker kopje koffie bij dat leuke tentje om de hoek. 

Bij sommige studies word je automatisch lid van de studievereniging. Zo kan je naar leuke feesten en soms zelfs gala’s. Bij andere, vaak wat kleinere studieverenigingen, moet je je zelf aanmelden. Uiteindelijk kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Het inschrijfgeld van een studievereniging is bovendien aangepast aan de portemonnee van de gemiddelde student, zodat jij niet de hoofdprijs betaald.

Studentenvereniging

Is een studievereniging niet genoeg vertier of wil jij je netwerk verbreden buiten je studiebubbel? Dan kan je eens gaan kijken bij een studentenvereniging. Ondanks het negatieve imago kan een studentenvereniging je veel brengen. Er is namelijk voor ieder wat wils. Zo heb je studentenverenigingen gericht naar bepaalde hobby’s zoals spelletjes spelen, boeken lezen of borrelen. Dat laatste, daar gaan we even verder op in.

De ‘grote’ studentenverengingen zoals Minerva, Vindicat, USV/UVSV, RSC en DSC doen vooral mee aan dat laatsten, waarbij feestjes onder goed gezelschap, centraal staan. Deze genoemde verenigingen zijn voorbeelden van het ‘corps’. Bij een dergelijke vereniging loop je een ontgroening van gemiddeld twee weken. Bij een studievereniging heb je die meestal niet.

Daarna vorm je een jaarclub waarmee je op een vaste dag in de week, verschillend per vereniging, gaat borrelen (lees: heel veel bier drinken) in het 'huis' van de vereniging. Een sociëteit genoemd. Er zijn binnen zo’n grote vereniging vaak ook nog sub-verenigingen, gerelateerd aan muziek, theater of sport. Wellicht komen roeiverenigingen als ‘Nereus’ of ‘Skadi’ je bekend voor.

Buiten het ‘corps’ zijn er verenigingen die ongeveer dezelfde structuur hanteren, maar vaak wat milder zijn in karakter. Hierbij vorm je wederom een ‘club’ (of iets onder een vergelijkbare naam) van twaalf tot zestien man om mee te borrelen, op vakantie te gaan en uiteindelijk een hechte vriendschap mee te vormen.

Bij een studentenvereniging worden er jaarlijks evenementen georganiseerd zoals gala’s, skireizen en leuke themafeesten. Vaak is er ook nog de mogelijkheid om, naast een jaarclub, bij een dispuut/gezelschap te gaan. Hier ga je als individu bij. In tegenstelling tot een jaarclub die je zelf vormt.

Er is dus van alles mogelijk in studentenland, maar dit hoeft zeker niet. Er zijn ook genoeg studenten die zonder zich aan te sluiten bij een vereniging door hun studententijd gaan en alsnog een onwijs leuke tijd beleven. Hoe jij je studententijd inricht heb je volledig zelf in de hand. Uiteindelijk moet je doen wat goed voelt voor jou!