Studievertraging: alles wat je moet weten
Wanneer je studievertraging hebt, doe je langer over het afmaken van je opleiding dan oorspronkelijk gepland. Studievertraging kan leiden tot verhoogde leenkosten en collegegeld en mogelijk een latere start van een professionele carrière. Maar, hoe ga je hiermee om? Wij helpen je op weg.
Wat is studievertraging?
Om je opleiding te behalen heb je per studie jaar 60 studiepunten nodig. Ook wel ECTS genoemd. ECTS staat voor European Credit Transfer and Accumulation System. Dit is een Europees system om studiepunten te verzamelen en vast te leggen om het hoger onderwijs transparant te maken. Wanneer je aan het einde van je studiejaar of semester niet alle benodigde ECTS hebt behaald, betekent het dus dat je vertraging hebt opgelopen. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een vak niet hebt gehaald of er bewust voor hebt gekozen je vakken te spreiden over een langere periode. Veel studenten lopen vertraging op tijdens hun studie, bewust of onbewust. Het is daardoor best normaal om langer over je studie te doen.
Wat te doen bij studievertraging
Als je verwacht dat je studievertraging gaat oplopen is het handig om contact op te nemen met je studiecoach of opleidingscoördinator. Zij kunnen je het beste adviseren in hoe jouw studieloopbaan eruit gaat zien en hoe je de benodigde studiepunten alsnog kunt halen. Als je er vroegtijdig bij bent kan er zelfs nog wat geregeld worden om studievertraging te voorkomen. Ook is het belangrijk dat je je op tijd in schrijft voor het nieuwe studiejaar. Als je de deadline mist, moet je wachten tot het volgende semester of zelfs het volgende studiejaar.
Wat als je niet zeker bent of je gaat slagen
Als je nog niet zeker bent over het behalen van je diploma, kan je nog even wachten met je herinschrijving, je kan je namelijk tot 31 augustus inschrijven voor het nieuwe studiejaar. Als je voor die tijd nog niet al je studiepunten binnen hebt is een herinschrijving nodig. Let wel op dat je genoeg tijd rekent voor het herinschrijven. Begin hier niet de dag voor de deadline mee, aangezien het even duurt voordat je inschrijving verwerkt is of het kan zijn dat je informatie vergeet, waardoor je inschrijving niet compleet is. Een herinschrijving regel je gemakkelijk via Studielink. Je klikt dan op de blauwe knop ‘herinschrijving’ en bevestigt dit dan. Een herinschrijving kan je regelen vanaf 1 juni. Let wel op, zonder een bevestiging van je betaling is je herinschrijving niet compleet.
Collegegeld bij studievertraging
Bij studievertraging betaal je net zoals vorige jaren je collegegeld voor het schooljaar in één keer of in termijnen. Je kunt je collegegeld terugvragen wanneer je in een keer het collegegeld hebt betaald en je diploma eerder behaalt (binnen een half semester) of eerder stopt met je studie. Je kunt dit terugvragen vanaf tien dagen na je uitschrijving. Zorg dus dat je je tijdig uitschrijft. Het terugvragen van collegegeld kan via DUO door te gaan naar ‘direct regelen’ en vervolgens op ‘lesgeld’ te klikken.
Studiefinanciering en basisbeurs
Als je studievertraging oploopt, heb je kans dat je geen recht meer hebt op de basisbeurs. Daarbij kan het ook mogelijk zijn dat de prestatiebeurs bijna eindigt.
Oorzaken van studievertraging
Persoonlijke omstandigheden
Veel studenten ervaren studievertraging door persoonlijke omstandigheden zoals gezondheidsproblemen, familieomstandigheden of mentale gezondheidsuitdagingen. Als dit bij jou het geval is, kan het zijn dat jij geld terug kan krijgen via DUO.
Onderwijs gerelateerde factoren
- Gebrek aan begeleiding of ondersteuning vanuit de universiteit of hogeschool.
- Mismatch tussen de verwachtingen van het curriculum en de werkelijkheid.
- Rigiditeit van het onderwijssysteem dat weinig flexibiliteit biedt voor persoonlijke aanpassingen.
Financiële problemen
De kosten van onderwijs kunnen ook een belangrijke rol spelen. Studenten die financiële moeilijkheden ondervinden, moeten soms parttime of zelfs fulltime werken, wat hun studies kan vertragen.
Studievertraging is een complex fenomeen met zowel persoonlijke als institutionele oorzaken. Door een beter begrip van deze oorzaken, kunnen onderwijsinstellingen en studenten samenwerken om de duur van de studievertraging te minimaliseren en de studentervaring te verbeteren.