Vreemde woorden bij mbo’s? Check dit woordenboek!

Geschreven door: Lara Freeling
Op: 16 dec 2022
Studeren en Studentlife

Een SE-week, een SO of een verkort rooster: het zijn allemaal termen waar je de afgelopen jaren op de middelbare school mee te maken had. Nu je na je examen naar het mbo gaat, maak je kennis met nieuwe termen. Dit woordenboekje helpt je daarbij!   

Proefstudeer- of meeloopdag Tijdens een proefstudeerdag volg je een speciaal programma voor scholieren zodat je een idee krijgt of de opleiding van jouw keuze echt bij je past. Bij een meeloopdag loop je vaak een dagdeel mee met een student van de opleiding. Zo kun je de sfeer goed proeven en al je vragen stellen.

BOL en BBL  

Op het mbo kies je uit twee richtingen: BOL of BBL. BOL is de zogeheten beroeps-opleidende-leerweg, en dat betekent dat je de meeste tijd op school zit, en daarnaast ook stageloopt. Bij BBL, de beroeps-begeleidende-leerweg, ben je vooral aan het werk en ga je ook (meestal) één dag naar school. Bij BOL ligt de nadruk op leren en bij BBL op werken.  

Studiepunten 

Veel mbo-opleidingen werken met studiepunten. Als jij een voldoende haalt, krijg je automatisch je studiepunt. Het maakt niet uit of je een zes haalt of een tien.  

OER OER staat voor Onderwijs- en Examenregelingen. In dit document staat hoe je opleiding, de toetsing en examens zijn ingericht. Bijvoorbeeld hoe hoog je gemiddelde cijfers moeten zijn om door te gaan naar het volgende jaar. Elke opleiding is verplicht om een OER te hebben. Jij kunt de OER inzien, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt. Wat in dit document staat is heilig! 

Keuzedeel

Een mbo-opleiding bestaat uit drie vaste onderdelen: een basis-, profiel- en een keuzedeel. De eerste twee staan vast en daar kun je niets aan veranderen. Aan het keuzedeel wel. Dat kies je zelf. Het is maar net wat je interessant vindt en waarover je meer wilt weten. Op de meeste opleidingen kun je alles kiezen, maar het is wel handig iets te nemen waar je ook echt wat aan hebt, of iets dat aansluit bij je studie.  

Proeve van bekwaamheid

De proeve van bekwaamheid is een ander woord voor examens. Aan het eind van je opleiding, dat duurt dus nog even, moet jij waarschijnlijk een proeve van bekwaamheid afleggen. Niet alle mbo’s doen dit overigens. Tijdens die proeve van bekwaamheid speel je bijvoorbeeld een praktijksituatie na zodat docenten kunnen zien of jij je beroep kunt uitoefenen.  

Leer- en kwalificatieplicht 

Tot je zestiende ben je leerplichtig, maar dat betekent niet dat je daarna kunt stoppen met school. Leerlingen tussen de 16 en 18 jaar moeten een zogeheten startkwalificatie halen. Die behaal je met een diploma voor havo, vwo of met een mbo-2-opleiding.  

JOB

Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is de landelijke jongerenvereniging die opkomt voor de rechten van mbo-studenten. Bij JOB kun je klachten over je school, opleiding en docenten kwijt. Zij vertellen je waar je precies moet zijn als jouw school niks met jouw klachten doet. Leuk feitje: je kunt je als mbo-student aanmelden om bestuurslid te worden.  

Bestuurslid

Als bestuurslid help je mee alles bij je organisatie goed te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van evenementen. Je denkt ook mee hoe je een organisatie, zoals het JOB, nog beter kunt maken.  

Over Lara Freeling