Waarom het zo belangrijk is om een introduciteweek bij te wonen voordat je gaat studeren

Geschreven op: 20 aug 2024
Studeren en Studentlife

Je bent er klaar voor, je rooster is bekend, school- (of eigenlijk studie-) spullen zijn gekocht, maar voordat alle deadline ellende en groepsopdrachten beginnen is er nog de introductieweek. In iedere stad heeft het een andere naam van KEI-week (Groningen) tot EL CID (Leiden). Wat het ook is zorg dat je erbij bent! 

Kennismaken  

Gedurende de week word je begeleidt door mentoren. Zij zijn meerderejaarsstudenten en volgen vaak dezelfde studie die jij gaat doen. De ideale kans om ze vast het hemd van het lijf te vragen en alle do’s en dont’s voor beginnende studenten te leren. Daarbij, zijn je groepsgenoten ook aankomend eerstejaars studenten én meestal van dezelfde studie. Zo sta je er niet alleen voor op je eerste dag. Dit geeft je meteen een aanspreekpunt voor vragen en je kunt zo samen opzoek naar de collegezaal voor je eerste les.

Verenigingen

De organisatie van de introweek organiseert de hele week leuke evenementen en feesten, maar ook op studie- en studentenverenigingen is er van alles te beleven.

Studievereniging in het kort: bij een studievereniging worden enkel studiegenootjes lid. Superhandig om zo alles te leren kennen over je studie. Ook werken zij vaak samen met bedrijven om extra kortingen te regelen op bijvoorbeeld je studieboeken. Daarnaast zijn er ook nog studentenverenigingen.

Studentenvereniging in het kort: Voor wanneer je opzoek bent naar nóg een extra vriendengroep en aanvulling op je studententijd. De introductieweek is hét moment om je bij de studentenverenigingen te oriënteren en, mocht je het willen, het enige moment om je in te schrijven. Bij iedere studentenvereniging werkt dit anders, vraag hier je mentoren voor om hulp! Daar zijn ze immers voor. 😉

Op kamers?

Ook hiervoor is de introweek dé plek. Dit is je kans om vast kennis te maken met leuke potentiële huisgenootjes. Spreek vooral iemand aan en wie weet wat eruit rolt. Tijdens de introweek zijn huizen altijd opzoek naar een enthousiaste aankomend student om hun huis te verrijken. Vaak zijn er zelfs hospiteeravonden (kennismakingavonden voor de kamer en het huis). Er zijn ook veel huizen waar je kunt slapen tijdens de introductieweek. Vind jij het na deze week net zo gezellig als zij? Dan is er zelfs een kans dat je kunt blijven als huisgenoot. Grote kans dus dat jij na je introweek een kamer te pakken hebt!