Waarom stages een nuttige toevoeging zijn op je studie
Tijdens mijn opleiding Docent Dans aan Codarts in Rotterdam, heb ik verschillende stages gelopen bij onder andere dansscholen, dansgezelschappen, of andere culturele instellingen. Soms zijn dit korte stages van slechts een paar weken, en soms zijn dit langere stages of stages die meer uren vereisen.
Over het algemeen vind ik stages altijd een leuke aanvulling op de lessen, ondanks dat ik me soms afvraag waarvoor het nodig is om zo’n druk rooster nog drukker te maken met al die buitenschoolse stages. Waarom loop ik de stages die ik loop en voornamelijk: Waarom zijn stages eigenlijk zo’n belangrijk onderdeel van de studie?
Soms moet je dingen eerst in de praktijk ondervinden
Het eerste antwoord dat er in mijn hoofd opkomt als ik mijzelf die vraag stel, is dat ik een manier vind om de theorie die ik leer, in te zetten in de praktijk. Soms kunnen alle lessen die ik heb in een week, wat saai aanvoelen. Dan voelt het alsof het slechts theoretische kennis is die ik in mijn hoofd stamp. Toch, door de stages die ik loop, zie ik al deze kennis in het werkveld tot zijn recht komen. Hierdoor gaat de theorie leven en beklijft het ook beter. Waar je sommige dingen eerst theoretisch leert begrijpen, voordat je het in de praktijk kunt uitvoeren, leer je andere dingen juist beter door ze in de praktijk te ondervinden, om ze later te kunnen koppelen aan dat wat je in de lessen leert.
Wat past wel en niet bij mij?
Sommige van mijn gelopen stages spraken mij ontzettend aan, terwijl ik bij andere stages de minuten op de klok zag wegtikken, en dat terwijl ik al die stages zelf had uitgekozen. Dit maakte mij duidelijk wat ik, in het uiteindelijke werkveld dat ik na mijn studie inga, wel en niet leuk vind en wat bij mij past. Voorafgaand aan al deze stages op al deze verschillende werkplekken ging ik ervan uit dat het vast leuk zou worden; ik had geen referentiekader en kon dus onmogelijk weten of een dergelijke stage bij mij zou passen. Pas na afloop van de stages kon ik met meer zekerheid zeggen wat me aansprak en waar ik later mogelijk in verder wil gaan. Het is fijn om dat doormiddel van relatief korte stages te ondervinden, om niet pas na de opleiding dit onderzoeksproces in te hoeven gaan.
Connecties of een schone lij?
Wat ik vanuit mijn docenten veelal hoor, is dat een stage een mooie gelegenheid is om contacten te leggen met potentiële toekomstige werkgevers. Doordat je al tijdens je opleiding buiten school bezig bent met het werk dat je later hoopt te gaan doen, leer je plekken kennen waar je dit beroep zou kunnen uitoefenen, terwijl de mensen daar tegelijkertijd jou leren kennen. Dit leidt mogelijk tot samenwerkingen na afloop van de stage. Als je tijdens een stage op een plek terecht komt waar je je goed voelt, is er in de toekomst vaak een grotere ingang om daar te gaan werken, dan wanneer de werkgevers daar je niet zouden kennen. Vaak gaat het er in het werkveld om dat je af en toe ergens je gezicht laat zien, zodat werkgevers weten dat je, hoe stom het ook klinkt, bestaat.
Toch ben ik het hier deels niet helemaal mee eens omdat ik ook van mening ben dat je ook je draai kan vinden in het werkveld als je al die stages niet hebt gedaan. Het is ontzettend handig om bekend te zijn op veel plekken, maar soms is het ook fijn om juist pas ergens heen te gaan als je het gevoel hebt er echt klaar voor te zijn, om jezelf daar op je best te kunnen presenteren, in plaats van in een stage waar je, logischerwijs, nog fouten maakt die je na je studie niet meer zou maken. Raak dus niet in paniek als je helemaal niet zoveel stage loopt op de plekken waar je later terecht wil komen. Het kan ook fijn zijn om ergens met een schone lij te beginnen.
Ervaring opdoen is nooit overbodig
Daarom zou ik zeggen; het wel of niet lopen van stages gaat je carrière niet per definitie maken of breken, maar ervaring opdoen is nooit overbodig. Zelfs als het ervaring is die, achteraf, niet bij je paste of je zelfs vreselijk chagrijnig maakte. (Want die stages zijn er ook). Uiteindelijk is het waardevol om uren te maken waarvan je kan leren wie jij bent en waar je voor staat. Want dat is, meer nog dan de theorie die in de boeken staat, uiteindelijk het allerbelangrijkst.