Wat doe je tegen een black-out tijdens je toets?
Een wekenlange voorbereiding, alles geleerd en gedaan en precies op het moment dat je dit allemaal wilt toepassen, gebeurt het: je krijgt een black-out! Paniek! Ineens dringt door dat je alles écht kwijt bent. Wat moet je doen? Lees deze tips en leer hoe je een black-out kunt voorkomen.
Wat is een black-out?
Een black-out is een tijdelijke blokkade in je hersenen die voor een korte tijd leidt tot geheugenverlies. Je brein kan even geen informatie meer ophalen uit je langetermijngeheugen. Sommige mensen worden ook nog duizelig of zien ineens zwarte vlekken voor hun ogen. Te veel stress kan leiden tot een black-out.
Wat moet je doen als je een black-out krijgt tijdens een toets?
Raak niet in paniek. Concentreer je op je ademhaling, rek je even uit, neem een slokje water en houd even een pauze. Dit zorgt ervoor dat je even ontspant en je je daarna weer volledig kunt concentreren op de vragen die je zojuist niet wist.
Blijf positief denken
Het is niet gek dat je tijdens een black-out in een negatieve spiraal terechtkomt, het is supervervelend dat jou dit overkomt. Maar onthoud dat jij de stof hebt geleerd en dat al die kennis nog steeds in jouw hoofd zit. Je kunt er alleen even niet bij. Ook kun jij er niks aan doen dat jij een black-out krijgt Het beste is je er even aan overgeven. Na een paar minuten gaat het waarschijnlijk weer beter.
Begin met vragen die je wél weet
Als je denkt dat het weer enigszins gaat, begin dan met de vragen die je wél weet. Als de paniek dan weer toeslaat bij een moeilijke vraag, sla die vraag dan gewoon over en ga door met de vragen die je wel weet. Als je wat later in de toets terugkomt bij die ene moeilijke vraag, heb je misschien de focus te pakken en kun je de vraag wel goed beantwoorden.
Voor de lange termijn: begin op tijd met leren
Misschien vind je het overdreven om twee weken van tevoren te beginnen met leren voor je toets, toch is het een goed idee om dat wél te doen. Doordat je op tijd begint, blijft de stof beter in je hoofd zitten. Ook heb je meer tijd om alles te herhalen. Door herhaling onthoud je het ook beter.
Ga op tijd naar bed
Een goede nachtrust zorgt voor een beter concentratievermogen en dat is erg handig tijdens een toets. Leren tot twaalf uur ’s avonds is echt een no go. In de avond is je concentratievermogen veel lager dan in de ochtend. Stof die je ’s avonds leert, blijft minder goed hangen in je hoofd dan eerder op de dag geleerde stof.
Na 21:00 niet meer leren
Spreek bijvoorbeeld met je zelf af dat je tot maximaal negen uur ’s avonds leert en dat je daarna nog even wat voor jezelf gaat doen. Leg je telefoon weg want van dat blauwe licht val je moeilijker in slaap.
Leer relativeren
Onthoud dat een toets niet het belangrijkste in je leven is. De wereld vergaat niet als jij een black-out krijgt en je toets verprutst. Praat erover met je docent of met iemand die je vertrouwt of ga naar een arts als het vaker terugkomt.
(Door Mirthe van Liesdonk)