Dit is het verschil tussen het vmbo en het mbo
Na een aantal jaren op de middelbare, ga je nu misschien wel naar het MBO… Maar wat is het MBO eigenlijk? En wat zijn de verschillen ten opzichte van de middelbare school? Wij vertellen het je allemaal in deze blog.
Wat is het MBO eigenlijk?
Het MBO, is een opleiding die je na de middelbare school kan gaan volgen. Je kan hierheen gaan met een vmbo of mavodiploma, maar ook met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4. Na het MBO kan je er voor kiezen om te gaan werken of door te studeren met een Hbo-opleiding.
Verschil tussen het MBO en de Middelbare school
Er zijn wel degelijk verschillen tussen de middelbare school en het MBO. Zo heb je op het MBO verschillende niveaus die je kan volgen. Die niveaus zijn afhankelijk van het diploma dat je hebt gehaald. Op de middelbare school heb je allemaal dezelfde vakken. Terwijl je op het MBO je daadwerkelijk gaat specialiseren in een beroep. Daarnaast krijg je ook theorievakken die passen bij jouw beroep.
Verschillen tussen BOL & BBL
Op het MBO heb je ook nog twee verschillende soorten opleidingen:
- BOL- opleiding: Bij een BOL-opleiding volg je meestal drie dagen school en loop je twee dagen stage om ervaring op te doen in de praktijk. Vaak krijg je bij een BOL-opleiding uitleg over bepaalde opdrachten en pas je deze vervolgens toe op je stage in de praktijk.
- BBL-opleiding: Bij een BBL-opleiding werk je meestal vier dagen in de week en ga je maar een dag in de week naar school voor lessen. Bij een BBL-opleiding leer je door dingen te doen. Dit is dus een praktijkgerichte opleiding.
Meer zelfstandigheid op het MBO
Waar het huiswerk op de middelbare school vaak voor je wordt klaar gezet in een programma, ben je op het MBO zelf verantwoordelijk voor het opschrijven van je huiswerk. Het is belangrijk dat je zelf goed bijhoudt wanneer je opdrachten moet inleveren, of wanneer je een toets hebt. Het is op het MBO dus erg belangrijk dat je goed plant, zodat je geen dingen vergeet.
Minder toetsen en meer opdrachten
Waar je op de middelbare wordt overspoeld met toetsen, is dat op het MBO heel anders. Hier merk je dat je vaker opdrachten moet doen waarop je wordt beoordeeld, in plaats van door toetsen te maken. Denk hierbij aan opdrachten als: verslagen, posters of een presentatie. Ook je inzet wordt vaker mee verrekend op het MBO.
Bindend studieadvies
Waar je op de middelbare bepaalde cijfers moet halen om over te gaan, moet je op het MBO een positief bindend studieadvies hebben. Dit betekent eigenlijk dat docenten je beoordelen op je inzet, hoe je je opdrachten maakt en hoe jij je gedraagt op bijvoorbeeld je stageplek. Als je halverwege het eerste schooljaar geen positief studieadvies hebt, kan je dit de rest van het jaar nog verbeteren. Heb je aan het einde van het schooljaar nog steeds geen positief bindend studieadvies? Dan kan het dat je je opleiding moet stoppen, of het jaar nog eens opnieuw moet doen.