Een open dag bezoeken, hoe pak je dat aan?
Ik heb vorig jaar een studiekeuze traject gevolgd omdat ik echt niet wist wat ik nou wilde studeren. Een van de opdrachten was het bezoeken van open dagen en dat heb ik gedaan! Zo, als iemand een medaille moest krijgen voor een recordaantal open dagen bezoeken zou ik het wel zijn, haha. Voor het bezoeken van zo’n dag had ik een stappenplan, en het is jouw geluksdag want ik ga mijn stappenplan met jullie delen!
Stap 1: Doe onderzoek!
Eerst kijk je online welke studies jou interessant lijken. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door middel van een studiekeuzetest, bijvoorbeeld de studiekeuzetest van TKMST! In deze test beantwoord je allerlei vragen en krijg je als resultaat een top-20 studies die bij jou zouden kunnen passen en 10 studierichtingen waar je je verder in kunt verdiepen.
Stap 2: Aanmelden open dag
Nu je een beeld hebt van de studies die jouw interessant lijken, is het tijd om onderzoek te doen naar het aanbod in open dagen. Wanneer zijn de open dagen en kan er iemand met je mee zodat hij/zij ook kan meeluisteren met de verhalen die verteld worden. Zo ja, aanmelden maar!
Stap 3: Vragen voorbereiden
Het is handig om wat vragen voor te bereiden die je graag beantwoord zou willen hebben tijdens/na de open dag. Voorbeelden zijn:
- Wat is de verhouding tussen lesuren en zelfstandig studeren?
- Werk je veel samen met medestudenten?
- Stoppen er veel studenten met de opleiding en wat is de reden?
- Welke vakken zijn handig om gehad te hebben op de middelbare school?
Vooral de laatste vraag raad ik je zeker aan. Ik heb dit niet gevraagd tijdens mijn open dag. Ik zit nu in mijn eerste jaar psychologie en kom er laatst achter dat het erg voordelig was geweest als ik een NG of NT-vakkenpakket had gevolgd, ik had zelf EM….
Stap 4: Inschrijven proefstuderen
Was de open dag een groot succes en kreeg je goede antwoorden op jouw vragen? Meld je dan aan voor de proefstudeerdagen! Hierin kan je een dag meelopen met andere studenten. Je woont dan bijvoorbeeld een hoorcollege bij of je kijkt mee met een opdracht. Dit heb ik vorig jaar ook veel gedaan. Je komt er dan heel snel achter of het iets voor jou is of niet.
Daarnaast kan je ook vragen stellen aan studenten die deze opleiding volgen. Zij geven vaak toch wat eerlijker antwoord dan de leraren die zo veel mogelijk studenten naar hun opleiding willen lokken.
Stap 5: Een voor- en nadelen lijst opstellen
Wanneer je een dagje mee hebt gelopen bij een opleiding en je bent er helemaal uit…. kan je deze stap overslaan en naar stap 6 gaan.
Wanneer dit niet het geval is en je twijfelt tussen een paar opleidingen kan het handig zijn om een lijst te maken met voor- en nadelen per potentiële opleiding. Waarom zou je de ene opleiding wel kiezen? En waarom niet? Dit kan helpen om uiteindelijk een keuze te maken.
Stap 6: Inschrijven
En de laatste stap…. Het inschrijven! Jeeej, het studiekeuzeproces zit erop! Bij numerus fixus opleidingen is de deadline 15 januari, voor andere opleidingen is dit 1 mei. Houd dit dus goed in de gaten!