Iets studeren met... onderwijs

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 13 feb 2024
Studiekeuze maken

Als je in het onderwijs werkt is geen dag hetzelfde. Ben jij geboren om voor de klas te staan en wil je jouw passie voor onderwijs combineren met unieke ervaringen en mogelijkheden? Er is zijn verschillende mogelijkheden in het onderwijs. Of je nou houdt van praktisch leren of droomt van een academische uitdaging, in dit artikel lichten we dit vakgebied van ieder opleidingsniveau toe!

Mbo onderwijsassistent

Ben je geïnteresseerd in het onderwijs en wil je een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van leraren en leerlingen? Dan is de opleiding tot Mbo onderwijsassistent misschien wel iets voor jou! Als onderwijsassistent ondersteun je leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs of het beroepsonderwijs. Je helpt bij het voorbereiden van lessen, begeleidt leerlingen en voert administratieve taken uit. Je leert daarnaast ook vaardigheden op het gebied van communicatie, planning en organisatie. De opleiding tot Mbo-onderwijsassistent duurt over het algemeen twee tot drie jaar.

Wist je dat..?

  • Je als onderwijsassistenten niet alleen op scholen kunt werken? Je kan namelijk ook werken in de  naschoolse opvang of bijvoorbeeld bij de kinderdagverblijf.
  • Je met een dosis humor en positiviteit het verschil kunt maken voor kinderen.
  • Onderwijsassistenten echte multitaskers zijn? Zo voer je vaak verschillende taken tegelijk uit: van het helpen van individuele leerlingen tot het assisteren bij praktijklessen en het klaarmaken van lesmateriaal.
  • Je daarna alsnog kan doorstromen naar de pabo als je uiteindelijk zelf voor klas wilt gaan staan. Ook als deeltijdopleiding naast je baan. 

Hbo Pabo

Ben je gepassioneerd door het helpen van kinderen bij hun ontwikkeling en wil je graag in het basisonderwijs werken? De pabo staat voor Hoger Beroepsonderwijs Pedagogisch Basisonderwijs. Deze opleiding is bestemd voor studenten die een passie hebben voor het werken met kinderen en die willen bijdragen aan hun ontwikkeling.

Je leert naast lesgeven ook over pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en verschillende vakgebieden zoals taal en rekenen. De opleiding duurt meestal vier jaar. Tijdens deze vier jaar loop je verschillende stages, waardoor je de kans krijgt om direct ervaring op te doen met lesgeven.  

Wist je dat..?

  • Als jij gelooft dat ieder kind uniek is en je graag leert om met verschillende persoonlijkheden om te gaan, dan is deze opleiding misschien wel iets voor jou.
  • Geen dag hetzelfde is. Door ervaring op te doen, leer je om te gaan met onverwachte gebeurtenissen in de klas.
  • Je na de opleiding ook leidinggevende posities binnen het onderwijs kunt vervullen, of zelfs een rol kan spelen in onderwijsbeleid en -ontwikkeling.

Academische Pabo

Als je het interessant vindt om les te geven in het onderwijs, maar ook graag de wetenschap erachter leert, dan is academische pabo misschien iets voor jou. Je doet zowel praktijkervaring in het basisonderwijs op en je gaat dieper in op pedagogisch-wetenschappelijk onderzoek. Je leert hoe je onderzoek kunt toepassen in de praktijk en ontwikkelt vaardigheden om kritisch naar onderwijsvraagstukken te kijken. De Academische Pabo duurt over het algemeen vier jaar.

Wist je dat..?

  • Je tijdens de studie onderwijsvraagstukken leert ontrafelen, analyseren en oplossen met behulp van wetenschappelijke methoden.
  • De opleiding verder gaat dan alleen het overdragen van kennis; je ontdekt nieuwe manieren om les te geven en draagt bij aan innovatie in het onderwijs.
  • Er verschillende mogelijkheden zijn na de opleiding: je kunt doorgaan naar masterstudies, werken in onderwijsonderzoek of leidinggevende functies binnen het onderwijs bekleden.

Ben je benieuwd of een baan als juf of meester iets voor jou is? Ontdek het met onderstaande test!

 

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.