Iets studeren met... Rechten
Rechtenstudies staan bekend als uitdagend, theoretisch en maatschappelijk actueel. Iedereen kan binnen de rechten aan de slag. Vanaf het mbo kan jij jezelf opwerken tot topadvocaat. Maar ook na je hbo-opleiding kan jij binnen de rechten aan de slag. Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.
MBO Niveau 4: Legal, insurance & HR services specialist
Wil jij graag aan de slag op een HR afdeling en bezig zijn met de wettelijke kant van personeelszaken? Met deze opleiding kan je namelijk bij iedere organisatie werken waar wet- en regelgeving een belangrijke rol speelt.
Bij deze opleiding leer je over verschilende rechtsgebieden en verdiep je je in de wetten waar jouw bedrijf mee te maken heeft. Deze juridische kennis leer je toepassen voor het informeren en adviseren van klanten.
Wat doet een legal, insurance HR-specialist?
- Je bent he eerste aanspreekpunt voor klanten en collega’s
- Documenten en rapportages opstellen
- Ondersteunen bij juridische procedures
- Werken met gegevens, rapportages en het opmaken van dossiers
- Je werkt zelfstandig of in een team. Dit kan zowel bij de overheid als voor een bedrijf
Je kunt deze opleiding volgen met minimaal een mbo-niveau 2 diploma of een vmbo (kader, gemengd of theoretisch diploma), of een overgangsbewijs van havo/vwo naar de vierde.
Meer weten? Check ’t hier!
Wil je toch hbo-rechten doen maar heb je alleen een vmbo diploma?
MHBO:
Dan zou je nog een MHBO opleiding kunnen doen. Namelijk dezelfde ‘legal, insurance & HR services specialist.’ Dit is ook op mbo niveau maar een versnelde opleiding van 1,5 jaar, die je deeltijds volgt. Dat houdt in 1x per twee weken een lesdag hebt. Door de persoonlijke aandacht gedurende de opleiding kan je deze versneld afronden en, mocht je dat willen, doorstromen naar het hbo.
HBO-rechten:
HBO-Rechten is, in vergelijking met de universiteit, een zeer praktijkgerichte opleiding. Aan de hand van beroepsopdrachten werk je tijdens je studie aan vraagstukken uit het werkveld. Je leert hierin juridische informatie te zoeken, toe te passen, te verwerken en te presenteren. Ook leer je juridische vraagstukken op te lossen. Al deze vaardigheden samen vormen jouw juridische kennis om deze toe te kunnen passen op verschillende rechtsgebieden. Ook maak je binnen deze opleiding kennis met sociale wetenschappen en communicatie in de rechtelijke beroepswereld. Na het succesvol afronden van het HBO-rechten is het mogelijk om een pre-master te volgen of via een speciaal programma meteen door te stromen naar een universitaire master.
Je kunt deze opleiding voltijd of deeltijds volgen.
Toelatingseisen:
Je kunt starten met hbo-rechten wanneer je een havo- vwo- of mbo- diploma (niveau 4) hebt.
Rechten op de universiteit: Bachelor rechtsgeleerdheid
Tijdens de bachelor Rechtsgeleerdheid wordt je opgeleid tot jurist met een creatieve en kritische blik binnen het rechtssysteem, om zo tot de meest rechtvaardige oplossing te komen voor een rechtelijk en maatschappelijk probleem. Je leert hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit en hoe de wetgeving tot stand komt.
Na afronding van de bachelor volgt gebruikelijk een master. Binnen deze master specialiseer je in één bepaald soort recht, zoals gezondheidsrecht of privaatrecht. Hiermee behaal je een civiel effect waarmee je alle togaberoepen mag uitoefenen, zoals advocatuur, de rechterlijke macht en officier van justitie.
Toelatingseisen voor de bachelor: Vwo-diploma, WO-propedeuse, einddiploma van een aansluitende HBO-opleiding.