Is de opleiding Social Work iets voor jou?
Ben jij sociaal? Geef je goed advies en zoek je een brede studie? Dan is er een grote kans dat je bij de hbo opleiding Social Work uitkomt! Deze opleiding is erg populair bij leerlingen die graag met mensen willen werken maar nog niet precies weten op welke manier ze dat willen doen. Maar wat houdt de opleiding precies in? Ik studeer het zelf en ik zal het je vertellen!
Verwachtingen vooraf
Veel leerlingen die beginnen aan de opleiding hebben “foute” verwachtingen. De verwachting is vaak dat je wordt opgeleid tot een soort therapeut of lifestyle coach, die advies geeft en op die manier anderen helpt. Hoewel advies geven zeker onderdeel is van je werk, is het niet je hoofdtaak. Als sociaal werker ben jij de schakel in een hulpverleningsproces. Vaak begeleid jij een cliënt met praktische zaken en motiveer jij ze om hun doelen te bereiken. Ook ben je een observator die gedrag analyseert en professionele inschattingen maakt.
Toekomstbeeld
Het is lastig om te zeggen wat je na je opleiding precies gaat doen. Dit komt doordat er zoveel mogelijkheden zijn! Als casemanager in een gevangenis heb je andere verantwoordelijkheden dan een jeugdwerker die jongeren van de straat wil houden. In een verslavingskliniek gaat jouw dag er anders aan toe dan die van je collega in de palliatieve zorg. Waar je interesse ook ligt, je kan waarschijnlijk snel aan de slag! Er is momenteel erg veel vraag naar sociaal werkers.
Een brede opleiding
Het feit dat er zoveel mogelijkheden zijn maakt de opleiding erg interessant. De keerzijde van het brede karakter is echter dat je ook dingen zult moeten leren die je minder interessant vindt. Ik vond de module over psychologie bijvoorbeeld erg interessant, maar vakken als sociaal ondernemen en recht waren echt even doorbijten!
In de praktijk werken
Naast alle theorie die je krijgt ben je ook veel in de praktijk bezig. Zo loop ik in mijn eerste jaar vier uur per week stage. Volgend jaar wordt dit 24 uur per werk. Naast de stages ben je ook tijdens je opdrachten in de praktijk bezig. Zo heb ik in mijn eerste jaar drie mensen geïnterviewd. Dat was super interessant en leerzaam! We zijn zelfs op excursies geweest naar onder andere de gevangenis en de voedselbank.
Trainingen
Met mensen werken is nog niet zo makkelijk als het soms lijkt. Op gebied van communicatie en emotie regulatie valt echt nog een hoop te leren! Om jou te helpen bij bijvoorbeeld het voeren van lastige gesprekken krijg je trainingen aangeboden. Deze bereiden je goed voor en bieden een veilige plek om te oefenen voor later!
Vier jaar in een notendop
De opleiding Social Work duurt in totaal vier jaar. In het eerste jaar leer je jezelf en het beroep heel goed kennen. Je houdt je bezig met je eigen jeugd en ontwikkelingsproces. Daarnaast maak je kennis met veel voorkomende vraagstukken uit de maatschappij. In het eerste jaar vallen er veel leerlingen af.
In jaar twee krijg je verdiepende theorie die aansluit op je eerste jaar. Veel van je studie-uren zullen besteed worden aan de praktijk. Hier ga je pas echt leren wat het betekent om met mensen te werken. De stages zijn nog redelijk laagdrempelig aangezien je pas een jaar opgeleid bent.
Jaar drie en vier zijn gefocust op het ontdekken van je eigen pad. Zo kies je een profiel en bijpassende stageplekken. Uiteindelijk zul je minors volgen en een eindonderzoek starten.
Na het afronden van je opleiding kun je gelijk gaan werken of een master kiezen om door te studeren. Er is veel mogelijk!
Eigen ervaring
Ik moet zeggen dat mijn beeld van Social Work erg veranderd is tijdens het eerste jaar van mijn opleiding. Toch vermaak ik me nog enorm! Het sociale domein is enorm interessant en divers. Er speelt zo veel interessante problematiek en het is erg fijn om het verschil te kunnen maken. Ook als dit klein begint. Ik kijk ernaar uit om me verder te blijven ontwikkelen en de uitdaging aan te gaan. Spreekt de opleiding jou nou aan? Dan zie ik je misschien wel in het werkveld als collega!