Studiekeuzestress: zo hak je de knoop door

Geschreven op: 15 apr 2025
Studiekeuze maken

Honderden vervolgopleidingen, heel veel verschillende keuzes. Maar hoe kies je nu de vervolgopleiding uit die het best bij je past? Wij geven je tips zodat jij de beste keuze maakt voor je vervolgopleiding. 

Studiekeuzetests 

Misschien heb je er online weleens een ingevuld: een studiekeuzetest. Bij zo'n test vul je veel vragen in, en uiteindelijk komt er een richting uit, die het meest bij jou past. Zo heb je in ieder geval een idee in welke richting je kunt gaan met je studie. De studiekeuzetest is meestal gebaseerd op jouw kwaliteiten en interesses, dus de kans is groot dat de uitslag je een duwtje in de goede richting geeft. Hier op TKMST staat ook een handige test!  

Breed oriënteren 

Wanneer je gaat kijken naar een vervolgopleiding, is het belangrijk dat je weet welke richting je op wilt gaan. Wil je bijvoorbeeld richting de zorg, het onderwijs of wil je liever een technische opleiding gaan volgen? Dit is namelijk erg belangrijk voor het kiezen van een vervolgopleiding. Zo weet je tenminste al welke kant je op wil gaan, en dat maakt het kiezen van een opleiding al een stuk makkelijker. Vind je het lastig om een overzicht van alle richtingen te krijgen? Je zou bijvoorbeeld naar de Keuzegids kunnen kijken. Dit geeft een handig overzicht van alle richtingen en studies in Nederland. 

Studiekeuzebegeleiding 

Het kan natuurlijk nog steeds heel moeilijk zijn om een knoop door te hakken. Hiervoor zijn heel veel verschillende tools om jou daarbij te helpen. Zo biedt bijvoorbeeld Studiekeuzeadvies een handige studiekeuzecheck aan waarbij je testen invult en een gesprek hebt met een coach. Zo'n coach heeft heel veel ervaring en dan hoef je het niet alleen te doen. Zeker wanneer de aanmelddeadline eraan komt, kan begeleiding een extra fijne optie zijn. 

Snuffelstage lopen 

Heb je al enig idee in welk beroep je later wilt gaan werken, of in welke richting je iets wil gaan studeren? Dan is het slim om eens een paar dagen stage te lopen in het beroep dat jou interessant lijkt. Want alleen door mee te lopen in de praktijk, weet je echt hoe het eraan toegaat op de werkvloer. 

Open dagen bezoeken 

Als je nog niet weet wat je wilt gaan studeren, dan is het slim om open dagen van vervolgopleidingen te bezoeken. Op deze open dagen wordt vaak uitgelegd wat een opleiding precies inhoudt, hoe de stages zullen verlopen en kun je ook vragen stellen. Hierdoor leer je dingen die je misschien nog niet wist over de school of zelfs over een specifieke opleiding. Ook krijg je tijdens een open dag vaak een goede indruk van de school en voel je vaak al gelijk aan of een school of opleiding goed bij je past. Bekijk het overzicht met open dagen. 

Online open avonden 

Heb je nog vragen over opleidingen of wil je nog wat meer informatie? Dan kun je altijd nog een online open avond  of webinar volgen. Hierin kun je je vaak aanmelden voor specifieke opleidingen, waardoor je je nog beter kan oriënteren op je eigen studiekeuze. Een online open avond is dus erg handig als je nog een beetje twijfelt over je studiekeuze. 

Vraag om hulp 

Natuurlijk moet je zelf de keuze maken, maar dat betekent niet dat je het hele proces in je eentje moet doorlopen. Vraag gerust mensen in je omgeving wat zij bij je vinden passen, zoals je ouders of je beste vrienden. Misschien kom je hierdoor weer tot nieuwe inzichten over jezelf. Ook kan een gesprek met je mentor of decaan je richting geven. Zij zijn ervoor om je hierbij te helpen.  

Voor- en nadelen afwegen 

Kan je echt niet kiezen tussen verschillende studies? Schrijf dan de voor- en nadelen op van elke opleiding. Kijk welke opleiding de meeste voordelen heeft. Dit is waarschijnlijk de opleiding die het best bij jou past. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je iets kiest wat bij jou past en wat je leuk en interessant lijkt.  

Een studie kiezen blijft lastig, maar geen reden tot paniek! Weet dat je niet de enige bent, en dat er veel verschillende tools en vormen van begeleiding zijn om je hierbij te ondersteunen.