Vijf tips om jouw definitieve studiekeuze te maken
Zit je in de bovenbouw word je overspoeld met informatie over je vervolgopleiding. Open dagen van onderwijsinstellingen waar je nog nooit van hebt gehoord en gesprekken met je decaan terwijl je geen idee hebt wat je moet zeggen. Linn (6 vwo) geeft tips zodat jij de knoop doorhakt.
Toen ik als brugpieper op mijn nieuwe school kwam, wist ik al dat ik later Psychologie ging studeren. Vanaf de vierde sloeg de onzekerheid toe, wilde ik dit echt? Nee. Mijn pakket Natuur & Gezondheidspakket wisselde ik in voor Cultuur & Maatschappij. Scheikunde en bio werden tekenen en filosofie.
-
Tip 1: begin op tijd met kijken naar studies
In de vierde ben ik naar studies gaan kijken en dat kan ik iedereen aanraden. Op deze manier kom je er al vroeg in het proces achter wat je leuk vindt en wat niet. Studies als Rechten en Antropologie vielen bij mij meteen af, omdat die te veel leken op het vak maatschappijwetenschappen en daar heb ik een hekel aan.
-
Tip 2: ga op locatie kijken
In de vijfde waren vanwege corona alle voorlichtingsactiviteiten online. Dat maakte het niet makkelijker! Hoe bewaar je je concentratie met al die zoompresentaties? Dus ondanks mijn pogingen kon ik nog steeds geen keuze maken. Alles leek me leuk, maar tegelijkertijd waren de studies het allemaal net niet. Pas dit jaar werd het duidelijker doordat de sfeer kon proeven.
-
Tip 3: elimineer studies die je zeker niet wilt doen
Elke studie heeft leuke en minder leuke aspecten. Zie je meer vervelende dan leuke kanten, schrap die studie dan maar van je lijstje. Zo verdween bij mij Filosofie. Ethiek vind ik interessant, maar wetenschaps- en kennisfilosofie niet. Als je voor jezelf op deze manier een afweging maakt wordt het een stuk duidelijker. Bedenk ook of je altijd met dit vakgebied bezig wilt zijn. Kunstgeschiedenis vind ik leuk, maar de hele week onderzoek doen naar kunst, nee, dan haak ik toch af.
-
Tip 4: Kijk op universiteit én hbo
Ik ben niet dol op onderzoek doen. Toen ik dat bedacht viel bij mij het volgende kwartje: misschien moet ik dan helemaal niet naar de universiteit. Als je vwo hebt gedaan, verwacht iedereen dat je naar de uni gaat, want dat kun jij immers. Maar wil je dat wel? Het hbo is praktischer en de uni theoretischer. Op het hbo werk je meer in groepjes en op de universiteit meer zelfstandig. Wat past bij jou?
-
Tip 5: Kijk naar de wo- en de hbo-variant van jouw favoriete studie
Van veel studies zijn er hbo en universitaire varianten. Zo vond ik Pedagogische Wetenschappen bijvoorbeeld erg interessant. Dus ik zocht naar soortgelijke opleidingen op het hbo. Ik kwam uit bij hbo Pedagogiek en Social Work. Na beide studies op twee verschillende locaties te hebben bezocht, koos ik definitief voor Social Work in Leeuwarden.
(door Linn Siewertsen)