Wat zijn de carrièremogelijkheden na een taalopleiding?

Geschreven op: 11 mei 2021
Studiekeuze maken
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Liefde voor taal kan je leiden naar een taalopleiding waar je je met veel genoegen onderdompelt in de vreemde taal van jouw keuze. Tenzij je een lerarenopleiding doet, leidt een taalopleiding je echter niet direct naar een bepaald beroep, en in veel gevallen wordt je ook niet begeleid naar een loopbaan na je studie. Overweeg jij een talenstudie en ben je benieuwd naar je mogelijkheden als je een talenstudie afrondt? Wij leggen je een aantal opties voor.

Vertaler of tolk

Heb jij alle nuances van het Nederlands onder de knie en is de taal die je gestudeerd hebt een tweede natuur geworden voor je? Dan is een carrière als vertaler of tolk misschien iets voor jou. Zo maak je dagelijks volop gebruik van jouw taalvermogens en kom je als het goed is ook in aanraking met allerlei verschillende soorten teksten en onderwerpen. Je kunt natuurlijk als ZZP’er aan de slag gaan en zelf op zoek gaan naar klanten, maar het is wel zo dat de markt aardig verzadigd is met zelfstandige vertalers. Je kunt je ook aansluiten bij een vertaalplatform als dat van Vertaalbureau Fairlingo om aan werk te komen. Daarnaast zoekt Netflix vaak nog vertalers om hun content te ondertitelen.

Voor de klas

Sommigen hebben het echter in hun bloed zitten om te onderwijzen. Dat is niet iets wat iedereen gegeven is. Velen praten immers niet graag voor een groep of hebben geen zin om met kinderen te werken. Talenstudenten die dat vuur hebben, weten dat vaak ook wel al van zichzelf. Is lesgeven wel iets voor jou, maar heb je geen geduld met kinderen? Dan is lesgeven in het volwassenenonderwijs of aan een talenacademie misschien een alternatief dat wél werkt voor jou!

Creatief schrijven

Taligheid gaat niet zelden samen met het vermogen om goede teksten te schrijven. Wanneer je immers een liefde voor taal hebt, verken je de mogelijkheden ervan ook veel meer dan een ander. Ben je een creatieveling, dan is schrijven dus wellicht een goede carrièrekeuze voor jou. Dat kan op verschillende manieren. Tegenwoordig is er veel behoefte aan content voor websites. Daar wordt vaak wel enige kennis van SEO bij verwacht, maar echt niet een hele communicatie- of marketingopleiding. Ben je meer een artiest, dan moet je jouw creatieve geest meer de vrije loop laten en het aan de man brengen! Dat kan een moeilijk leven zijn, maar wanneer je je publiek vindt heb je waarschijnlijk ook je roeping gevonden.

Werken in het buitenland

Waar het in Nederland moeilijker geworden is om met je diploma van een talenopleiding in het bedrijfsleven in te stromen – de beheersing van een vreemde taal wordt daar vaak bovenop andere vaardigheden verwacht – zijn de kansen in een land waar jouw vreemde taal gesproken wordt misschien groter. Nederlands is immers een taal met een behoorlijk specifiek spreidingsgebied. In landen waar handel gedreven wordt met Nederland kan iemand die hun taal spreekt, Nederlands spreekt en uitgebreide kennis heeft van de Nederlandse cultuur uitstekend van pas komen.

Diplomatenklasje

Het is een long shot, maar jouw beheersing van een vreemde taal met bijbehorend cultuurbegrip kan een opstapje zijn om in de diplomatieke wereld te gaan werken. Daar hoort wel een aanvullende opleiding bij met selectiecriteria, het zogenaamde ‘diplomatenklasje’, dus het is geen gegeven dat je hierbij wordt toegelaten. Maar als jij het ziet zitten om in het buitenland te wonen en werken en een bijdrage te leveren aan betrekkingen tussen landen of om ondersteuning te bieden aan Nederlanders in het buitenland, is het misschien toch iets om naar te kijken. Er kan een interessante carrière uit voortkomen.