Alles wat je wilt weten over een fietsverzekering
Een fietsverzekering kan ervoor zorgen dat je een vergoeding krijgt als je fiets wordt gestolen. Maar het maximale bedrag dat je terug kunt krijgen, verschilt sterk tussen de verschillende verzekeraars. Als je een duurdere fiets hebt, kun je in het ergste geval meer dan de helft van de waarde ervan verliezen. Wat is het belang van een fietsverzekering, en hoe kun je bij het afsluiten van een fietsverzekering vergelijken wat de beste voorwaarden zijn?
Fietsendiefstal komt veel voor
Fietsendiefstal is een van de meest voorkomende delicten. De meest gewilde fietsen zijn de duurdere exemplaren, zoals racefietsen en elektrische fietsen. Als je zoveel geld aan een fiets hebt uitgegeven, wil je bij diefstal zeker de totale waarde van de fiets vergoed krijgen. Een e-bike of racefiets verzekeren is dan ook heel verstandig.
Aangifte doen
De eerste stap die je moet nemen als je fiets gestolen is, is aangifte doen bij de politie. Het komt zelden voor dat de fietsdiefstal in verband kan worden gebracht met een persoon die vervolgens voor het misdrijf vervolgd wordt, en in veel gevallen wordt de fiets nooit gevonden. Toch is het belangrijk om aangifte te doen van de gestolen fiets bij de politie, omdat voor een vergoeding van de verzekeringsmaatschappij een proces-verbaal vereist is. Als je geluk hebt, wordt de fiets misschien gevonden. De politie treft bij controles regelmatig gestolen fietsen aan. Houd er wel rekening mee dat je moet kunnen aantonen dat de fiets van jou is om hem terug te krijgen, wat je bijvoorbeeld kunt doen door een bon te tonen met het framenummer van de fiets.
Wordt de diefstal gedekt door de inboedelverzekering?
Wordt de fiets gestolen uit je eigen woning, schuur of garage, kun je eventueel terecht bij de inboedelverzekering. Een voorwaarde hierbij is wel dat de ruimte goed op slot zat. Er moeten daarom zichtbare braaksporen aanwezig zijn, bijvoorbeeld aan het slot of aan de deur. Als de ruimte niet op slot zat, zul je geen vergoeding krijgen. Sommige verzekeraars hebben als bijkomstige vereiste dat de fiets zelf ook op slot stond. Controleer de polisvoorwaarden om te zien welke regels jouw verzekeraar hanteert. Heb je zowel een fietsverzekering als inboedelverzekering, dan moet je in de eerste instantie navraag doen bij de verzekering waar je fiets verzekerd is. Dit is ook verstandiger, omdat de uitkering daar groter kan zijn dan die van je inboedelverzekering. Als je fiets uit de tuin of van de oprit wordt gestolen, ben je hiervoor alleen verzekerd via je fietsverzekering. Kortom, ook al heb je een inboedelverzekering, is het alsnog verstandig om een fietsverzekering af te sluiten.
Verschillende voorwaarden
Verschillende verzekeraars hanteren verschillende voorwaarden. Bijvoorbeeld, het maximale bedrag dat je kunt ontvangen als de fiets gestolen wordt, verschilt sterk per verzekeraar. Het feit is dat sommige verzekeringsmaatschappijen slechts iets meer dan de helft van de waarde van de fiets vergoeden. Het is daarom belangrijk dat je de voorwaarden van verschillende verzekeringen met elkaar vergelijkt, en een dekking kiest die past bij wat jouw spullen waard zijn. Wat ook belangrijk is om te weten, is dat de leeftijd van de fiets van invloed is op de schadevergoeding. Vanuit het perspectief van de verzekeringsmaatschappijen kan een fiets in slechts een paar jaar veel waarde verliezen, maar hoe snel en hoeveel de waarde daalt, varieert. Ook de hoogte van het eigen risico kan variëren. Veel verzekeringsmaatschappijen rekenen een eigen risico van tussen de twintig en vijfentwintig procent van de waarde van de fiets, terwijl andere verzekeringsmaatschappijen alleen een basisbedrag aan eigen risico in rekening brengen. Denk na over het eigen risico dat je bereid bent te betalen als de fiets wordt gestolen. Als de waarde van de fiets hoger is dan het maximale bedrag dat de verzekering uitkeert bij diefstal van de fiets, heb je een aanvullende verzekering nodig. Vaak worden deze aangeboden in de fietsenwinkel waar je de fiets koopt.