Dit is wat jij moet weten over de digitaliseringen op school
Digitalisering is overal om ons heen. De voordelen voor het onderwijs zijn groot. Dit is wat je moet weten.
Digitalisering speelt natuurlijk een steeds grotere rol in ons leven en dat geldt dus ook voor het onderwijs. Scholen en leerkrachten maken gebruik van technologieën en digitale tools om het leerproces te verbeteren en leerlingen voor te bereiden op de toekomst. Dat gaat van eenvoudige technologieën zoals toegang door middel van smart technologie voor passen om toegang te krijgen tot bepaalde ruimtes op school, waar een leerling niets te zoeken heeft bijvoorbeeld. Omdat het best interessant is wat er op het gebied van digitalisering allemaal gebeurt, hebben we een aantal interessante ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet. Zo heb je in het geval je nog schoolgaande kinderen hebt een beetje een idee wat je allemaal (nog) te wachten staat als ouder(s).
De voordelen van digitalisering
Digitalisering heeft voor zowel leerlingen als leerkrachten ontzettend veel voordelen. Dit zorgt er namelijk voor dat leerlingen die wat moeilijker kunnen meekomen met de rest, op hun eigen tempo digitaal de lessen kunnen volgen, die normaal klassikaal worden uitgelegd door de leerkrachten. Dit heeft als voordeel dat er veel meer maatwerk geboden kan worden, wat uiteindelijk zal leiden tot betere prestaties van de leerlingen. Naast het op maat kunnen bieden van onderwijs, zijn er ook tal van andere voordelen. Bijvoorbeeld als het gaat om de aanwezigheid van iedere leerling. Waar vroeger letterlijk een lijstje werd gebruikt om af te vinken, gebeurt dit tegenwoordig met een pasje met RFID en NFC technologie, waarbij data kan worden uitgewisseld en de leerling als het ware kan inchecken in de les.
De uitdagingen
Digitalisering is natuurlijk geweldig, maar het heeft ook zo z’n keerzijde. Wat dacht je bijvoorbeeld van AI, waarbij de afgelopen maanden enorm veel te doen is geweest over het laten schrijven van complete afstudeeronderzoeken. Daarbij staan ook veel scholen voor de uitdaging dat ze niet beschikken over de juiste technologie om volledig te kunnen digitaliseren. Uiteraard vraagt deze hele verandering ook de nodige kennis en vaak ook scholing van docenten. Je kunt je dus wel voorstellen dat een leerkracht die al jaren hetzelfde doet en nu ineens moet overschakelen naar volledig digitaal, dit best lastig kan vinden.
De toekomst
Als we kijken naar de toekomst, dan zal digitalisering alleen nog maar verder toenemen. Niet alleen in het onderwijs, maar ook in het dagelijks leven zelf. Kijken we naar verschillende eenvoudige technologieën voor bijvoorbeeld betalen, dan doen we dit tegenwoordig bijna altijd draadloos, zo kun je betalen via een QR code als het gaat om een betaalverzoek, maar kun je ook gebruikmaken van de NFC technologie als je wilt pinnen in een winkel of supermarkt. Maar wat is nu beter QR of NFC? Dat is uiteraard voor het grootste deel afhankelijk van de situatie. Je kunt je wel voorstellen dat een QR code voor betaling niet handig is in de supermarkt, terwijl dit voor het scannen van je bonuskaart wel weer uitkomst biedt. Dat we met elkaar mee moeten in deze wereld, dat is een ding dat zeker is, maar in hoeverre dit op hetzelfde tempo ook op scholen gebeurt, zoals we dit wel zien in het bedrijfsleven, dat zal de tijd moeten uitwijzen.