Dit moet je doen tegen een kater

Geschreven door: Ravi de Jong
Op: 4 jul 2024
Tips

Soms heb je dat de avond zo gezellig is en dan denk je dat je alles aankan... toch? Totdat je met die helse kater wakker wordt. Het blijft vervelend en daarom geven wij je wat tips om deze dag toch iets dragelijker te maken. 

Wat is een kater?

Na een avond drinken kun je de volgende ochtend wakker worden met vervelende klachten. Bijvoorbeeld hoofdpijn, moeheid, misselijkheid, een droge mond en minder concentratie. Hoe komt dat nou? Een kater ontstaat door een overmatige alcohol inname. Alcohol lijkt onschuldig, wanneer het zit verstopt in een lekkere cocktail of  mix-drankje, maar het is toch echt een giftige stof. Alcohol drinken heeft gevolgen voor het hele lichaam. Je lever werkt namelijk overuren om de alcohol uit je lichaam te krijgen. Ook raak je uitgedroogd waardoor je last kan krijgen van hoofdpijn. Sla dus dat kopje koffie even over en kies voor een liter water, of twee. 

Dé tips tegen die helse kater:  

  • Eet een stevig en gezond ontbijt: Ook als je erg misselijk bent, heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om de alcohol uit jou lichaam te filteren. Veel vers fruit kan geen kwaad na een zware avond. Ze kunnen de zuurtegraad en de bloedsuikerspiegel weer op peil brengen. Probeer wel zure dingen als sinaasappelsap te vermijden, dat heeft vaak het tegenovergestelde effect. Voor je het weet hang je dan weer boven de pot. 
  • Drink genoeg water: Na een zware avond kan je uitgedroogd raken het is daarom slim om veel water te drinken. Ook tijdens de avond is het slim om af en toe even een glas water te drinken. Ook dan heb je vaak minder last van een kater. Het is dat vochttekort die de kater zo verschrikkelijk maakt.
  • Slaap lekker je roes uit: Blijf wat langer in bed je lichaam is hard aan het werk. Doe het rustig aan want dan kan je lichaam ook bijkomen van de avond.
  • Blijf in beweging: Als je genoeg rust hebt gehad zorg dan voor wat beweging. Ga naar buiten en schep even wat frisse lucht. Dat zal je goed doen ;) 
  • Vermijd de zon: Ga niet lang in de felle zon zitten. Van de warmte en het licht kan je hoofdpijn krijgen, mocht je die nog niet hebben en dat is natuurlijk niet fijn. 

Nog een gratis tip. Neem geen pijnstillers zoals ibuprofen. Dat is lastig te verteren voor je maag en daar kan je nóg misselijker van worden. Twee paracetamol kan prima, maar neem niet teveel. En als je nou geen zin hebt in een kater kan je ook gewoon wat minder drinken.

 

 

Over Ravi de Jong