Spreekangst overwinnen doe je zo!
Er staat een presentatie voor de deur, maar je hebt last van spreekangst. Spannend! Ondanks dat je gisteravond je presentatie nog goed hebt doorgenomen, en ook weer in de bus onderweg naar school sta je toch stijf van de zenuwen. Veel studenten hebben last van spreekangst en herkennen de problemen, maar waarom heb je last van spreekangst en hoe overwin je dit? Wij vertellen je het in dit blogartikel.
Waarom heb je last van spreekangst
Je zult waarschijnlijk angst en druk voelen om goed te presteren. De drang naar een goed resultaat zorgt voor spanning en dus zenuwen. Weet dat niemand wil dat je fouten maakt tijdens je presentatie. Ook jouw klasgenoten hopen dat je het er goed vanaf brengt en hebben vaak al sympathie met je als spreker. Je staat immers voor de groep terwijl zij veilig op hun stoel zitten.
Tips om spreekangst te overwinnen
1. Bereid je goed voor
Klinkt heel stom maat het is echt de sleutel tot een goede presentatie. Maak een duidelijke structuur in jouw presentatie om het makkelijker te onthouden. Oefen de tekst en zorg ervoor dat je de stof goed onder de knie hebt. Hoe beter de voorbereiding is, hoe meer vertrouwen je in jezelf hebt.
2. Let op je ademhaling
Door op je ademhaling te letten blijft die onder controle en is de kans dat je in paniek raak klein. Voor de meeste mensen helpt het om rustig door de neus in en uit te ademen. Met een gecontroleerde ademhaling voorkom je trouwens ook een bevende stem. Heb je nou toch het gevoel dat je in paniek raakt? Keer dan bewust terug naar het hier-en-nu door jezelf de volgende vragen in je hoofd te stellen: wat zie ik, wat hoor ik, wat ruik ik en wat kan ik voelen. Op dat moment ben je minder bezig met je paniekaanval en keer je mentaal terug naar de veilige plaats waar je bent.
3. Visualiseer succes
Visualiseer jezelf succesvol spreken voor een publiek. Bedenk dat je kalm en zelfverzekerd bent. Dat de boodschap die je wilt overbrengen helder overkomt en dat je positieve reacties ontvangt. Door jezelf voor te stellen hoe het voelt om succesvol te spreken, train je je brein om dit werkelijkheid te maken.
4. Wees niet te streng
Er is altijd een deel in je dat onzekerheid voelt. Reken jezelf dus ook niet af op een paar kleine ‘foutjes’. Iedereen wil zich graag ontwikkelen, en daar is niks mis mee. Maar zie ook in wat je al bereikt hebt en wees niet te hard voor jezelf.
5. Begin klein
Als spreken voor een groot publiek heel erg overweldigend voelt, begin dan klein. Oefen met spreken voor een klein groepje vrienden of collega’s. Bouw langzaam op naar grotere groepen. Dit geeft je de kans om vertrouwen op te bouwen en je vaardigheden te verbeteren.
6. Stop met overcompenseren
Als je extra je best gaat doen om te bewijzen dat je iets niet bent, kom je ongeloofwaardig over. Ga er staan, ervaar het en accepteer eventuele onzekerheden die erbij komen kijken. Dat is geen quick fix, dat moet je echt gaan trainen.
7. Blijf oefenen
Oefening baart kunst. Blijf oefenen met spreken in het openbaar, zelfs als het ongemakkelijk aanvoelt. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Door regelmatig te oefenen, merk je dat je steeds meer vertrouwen krijgt.
8. Niemand presenteert perfect
Veel mensen zijn heel erg kritisch op zichzelf en leggen de lat erg hoog. Ben jij ook zo iemand? Realiseer je dan eens dat niemand perfect presenteert, zelf mensen die het doen voor hun beroep presenteren ook niet perfect. Zelfs de beste presentator wiebelt wel eens van het ene op het andere been of zegt wat vaker ‘eh’. Veel goede presentators vergeten soms een stukje tekst, maar gaan dan gewoon door en richten zich op de kernboodschap van de presentatie.
Ik hoop dat deze tips je hebben geholpen bij je spreekangst en dat je presentatie helemaal goed gaat!