Wat je moet doen om die helse kater te verminderen

Geschreven door: Ravi de Jong
Op:
Tips

Tja.. 'ik ga nooit meer drinken' zal je wel denken, maar wij weten allebei dat dat niet waar is. Om jezelf nog een beetje bij elkaar te rapen kan je de volgende dingen doen: 

Weet je niet wat een kater is? Lucky you! 

Hier kan je hem aan herkennen: 

Na een avond drinken kun je de volgende ochtend wakker worden met vervelende klachten. Bijvoorbeeld hoofdpijn, moeheid, misselijkheid, een droge mond en minder concentratie. Hoe komt dat nou? Een kater ontstaat doordat je te veel alcohol drinkt en je te weinig vloeistof (lees: water) in je bloed kan opnemen. Dat veroorzaakt hoofdpijn en misselijkheid. Drinken op een lege maag is al helemaal uit den boze. Dan hang je binnen de kortste keren boven de pot. Je lever werkt overuren om de alcohol uit je lichaam te krijgen. Mix-drankjes en alcohol met veel suikers zoals likeur 43, Malibu en safari zijn de boosdoener. Je lichaam verwerkt dan eerst de suikers en dan pas de alcohol. 

Het kan dus zijn dat je je 's ochtends prima voelt en het later op de dag voelt alsof je bent aangereden door een tractor. 

Maar goed, wat kan je nou doen om die helse kater te verminderen?

  • Eet een stevig en voedzaam ontbijt. Ook als je heel erg misselijk bent je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om de alcohol uit je lichaam te filteren. Veel vers fruit kan geen kwaad na een zware avond. Ze kunnen de zuurtegraad en de bloedsuikerspiegel weer op peil brengen. Eet alleen niet té zure dingen zoals een sinaasappel, want dat kan ervoor zorgen dat je alleen maar nóg misselijker wordt. Een banaan of watermeloen daarentegen kunnen goed helpen. 
  • Drink genoeg water. Na een zware avond kun je uitgedroogd raken het is daarom slim om veel water te drinken. Ook tijdens de avond is het slim om af en toe even een glas water te drinken dan heb je vaak minder last van een kater. Het is een vochttekort dat die kater zo verschrikkelijk maakt. Je kan zelfs wat ORS in je drankje doen. Dit is een poeder met vitamine-C en zout waardoor je vocht vasthoudt. 
  • Blijf wat langer in bed liggen en rust goed uit. Ze zeggen niet voor niets dat je je 'roes moet uitslapen'. Je lichaam is hard aan het werk om zichzelf weer terug te brengen naar normaal. Laat je lichaam bijkomen onder het genot van je favoriete snack en serie. 
  • Zorg voor wat frisse lucht. Loop bijvoorbeeld naar een supermarkt bij jou in de buurt of ga even lopen met de hond. 
  • Vermijd de felle zon zitten, van de warmte en het licht kun je hoofdpijn krijgen. 

Nog een gratis tip. Neem geen pijnstillers. Je lever heeft het al druk genoeg. Veel succes en als je nou geen zin hebt in een kater kun je ook gewoon wat minder drinken ;) 

 

 

Over Ravi de Jong