Zo gebruik jij LinkedIn effectief

Geschreven door: Isabelle Hurtak
Op: 21 okt 2022
Tips

Misschien denk jij dat LinkedIn pas belangrijk wordt als je een serieuze baan gaat zoeken na je afstuderen. Niets is minder waar. LinkedIn is ook voor jou als scholier al heel zinvol. Lees hier waarom dat zo is én hoe je het aanpakt.  

LinkedIn brengt mensen met elkaar in contact  

LinkedIn heeft 700 miljoen gebruikers, waarvan bijna de helft dagelijks actief is. Tussen al deze gebruikers zitten ook mensen die jou misschien kunnen helpen met het vinden van een stageplaats, bijbaan of ‘echte’ baan.    

Vind een stageplek of bijbaantje  

Zoek jij een geschikt bijbaantje waarbij jij goed kunt verdienen? Of zoek je een stageplek voor school? Dan is LinkedIn dus een goed beginpunt. Dagelijks worden er duizenden vacatures op het platform geüpload, ook voor scholieren. Deze vacatures zijn te vinden op de vacature-pagina van LinkedIn. Je kunt ook een oproepje plaatsen met de vraag of iemand een stageplaats in een bepaald vakgebied voor je heeft.  

Wat is netwerken eigenlijk?  

Netwerken betekent dat jij contact onderhoudt met mensen om bepaalde redenen. Bijvoorbeeld omdat je ze aardig vindt of omdat je dezelfde interesses hebt of hetzelfde werk doet of misschien wel omdat ze bij je in de klas zitten. Op LinkedIn ‘verzamel’ je dit soort ‘contacten’.    

Vroeg beginnen loont  

Door nu al te beginnen met LinkedIn zie je alvast hoe het platform werkt. En je kunt nu al beginnen met het uitnodigen van je ‘connecties’. Des te meer connecties je hebt des te groter jouw bereik later is.  

Vind de juiste mensen  

LinkedIn is ook een goed platform om personen te vinden die veel van een bepaald onderwerp weten. Dit komt goed van pas wanneer jij bijvoorbeeld iemand moet interviewen voor jouw (profiel)werkstuk. Er zijn verschillende manieren om met deze mensen in contact te komen. Zoek bijvoorbeeld op het onderwerp of beroep van deze mensen. Of word lid van een groep.   

Stuur berichten aan mensen die je kunnen helpen   

Op LinkedIn kun je je aansluiten bij verschillende soorten groepen.  Denk bijvoorbeeld aan studenten, vormgevers, tekenaars, artsen of sporters. Je kunt lid worden van zo'n groep, maar ook zelf een groep aanmaken. Wees niet bang om in zo’n groep een bericht te sturen, dan is de kans groter dat je de mensen vindt die jou met je opdracht kunnen helpen.  

Beginnen met LinkedIn 

Je kunt heel eenvoudig beginnen met LinkedIn door een account en een profiel aan te maken. In een profiel schrijf je wie je bent, wat je doet en wat je kunt. Probeer je profiel direct zo volledig mogelijk te maken.  

Vul je profiel volledig in  

Je profiel wordt door LinkedIn beoordeeld. Een profiel zonder alle informatie krijgt de status ‘nieuw’ en een compleet dat compleet is ingevuld krijgt de status ’zeer deskundig’. Zo word jij sneller gevonden door personen die mogelijk interessant zijn voor jou.  

Post af en toe een bericht  

Wanneer je een LinkedInprofiel hebt aangemaakt, is het ook handig er af en toe actief op te zijn. Heb je bijvoorbeeld iets bereikt of afgerond, deel het met je volgers. Op deze manier zorg je voor meer zichtbaarheid van je profiel. Wie weet wat voor kansen je daar allemaal nog uit kunt halen.  

   

(Door Isabelle Hurtak)  

Over Isabelle Hurtak