Op kamers? Zo regel je het met je energie

Geschreven op: 17 okt 2022
Wonen op kamers
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Ga je op kamers wonen? Dan komt er een hoop op je af. En ook een hoop dingen die je ouders je hele leven hebben geregeld en waar jij eigenlijk nog nooit aan hebt gedacht. Een van die dingen die je misschien wel moet regelen, is dat er straks ook licht brand in je kamer en je de energierekening betaalt. We leggen je uit waar je op moet letten.

Huur je inclusief of exclusief

Als je student huur je vaak een kamer. Dit kan ook betekenen dat de kosten voor gas en energie bij je huur inzitten. In dat geval huur je inclusief en hoef je niet verder te lezen, want dan regelt je huisbaas het energiecontract. Maar huur je je kamer exclusief? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het energiecontract. Of misschien wel samen met je huisgenoten. Vaak hebben studenten een beperkt budget. Voor jullie is energie vergelijken van tevoren extra belangrijk om te doen. Zo ben je zeker dat je gebruik maakt van het goedkoopste energiecontract.

Hoogte termijnbedrag

In de wereld van energiecontracten, wordt er gewerkt met een termijnbedrag. Dit is het bedrag wat je elke maand aan je energieleverancier betaalt. Dit termijnbedrag is een schatting van je mogelijke verbruikt. Na een jaar maakt de energieleverancier de balans op en kijkt of je moet bijbetalen of iets terug krijgt.

Het is altijd fijner om per maand iets meer te betalen, zodat je aan het einde van dat jaar iets terug krijgt. Toch weer een leuk extraatje en zo kom je ook niet onverwacht voor verrassingen te staan.

Groene of grijze energie

Vind je het ook in je studententijd belangrijk om duurzaam bezig te zijn? Dan is het goed nieuws om te weten dat groene of duurzame energie vaak helemaal niet duurder is dan grijze energie. Kies daarbij wel voor groene energie uit Nederland, anders loop je het risico dat je gebruik maakt van vergroende stroom. Dat is groene stroom uit ergens in Europa. Op het moment dat dit in Nederland is, is het allang niet meer duurzaam. Grijze stroom is stroom dat wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals olie of kolen. Daarvan weten we dat daar steeds minder van is.