Wonen in een microhuisje

Geschreven door: Linn Siewertsen
Op: 4 apr 2023
Wonen op kamers

De huizenmarkt is één groot drama, help! Dat denkt ondertussen bijna iedereen die opzoek is. Jonge gezinnen, harde werkers uit de middenklasse en zelfs studenten ondervinden problemen van het woningentekort. Studenten vinden daar erg creatieve oplossingen voor. Zo zien we sommige van jullie op woonwagenkampen en anderen in gepimpte bestelbussen. Sinds kort is er een nieuw initiatief opgedoken in het nieuws: tinyhouses, ook wel: microhuisjes! We leggen je graag uit wat het nou eigenlijk is.


Hoe groot zijn ze?

Een microhuisje heeft volgens de norm gemiddeld 28 vierkante meter vloeroppervlak. Dit mag variëren tot maximaal 50 vierkante meter. Ik hoor je denken: “OMG wat klein!”, maar je zult niet veel meer oppervlak bezitten in een studentenhuis. Plus, deze huisjes zijn van alle gemakken voorzien! Velen beschikken namelijk gewoon over een toilet en een douche.


Wat kosten ze?

Afhankelijk van je budget kun je de huisjes zo gek maken als je wilt. Een kant en klaar microhuisje kost gemiddeld 30.000 euro, exclusief de grond waar je hem op laat bouwen. De gemiddelde studentenkamer kost tegenwoordig 436 euro per maand. Over een periode van vier jaar komen we dan uit op zo’n 21.000 euro. Alsnog goedkoper dan een microhuis dus. Voordeel van een microhuis is echter dat je er na je studententijd ook nog lekker in kan wonen! Daarnaast kun je de kosten van je microhuis halveren door er samen met iemand in te gaan wonen. Lang zo gek nog niet!


Waar staat zo’n microhuisje?

Voor het plaatsen van een microhuisje heb je een kavel (stuk bouwgrond) nodig. Deze kavels huur of kop je. Aangezien dit een vrij nieuw initiatief is komen er steeds meer plekken om je huisje te vestigen. Vaak zijn er speciale parken met kavels waardoor je in een wijk vol microhuisjes woont! Het aanbod verandert constant dus blijf vooral goed rondkijken op internet.


Voordelen

In een microhuisje hoef je minder schoon te maken dan in een normaal huis. Daardoor heb je lekker veel vrije tijd. Daarnaast staan de huisjes vaak op mooie plekken. We vinden ze in het bos, in speciale wijken en dichtbij het strand! Het lijkt net alsof je op vakantie bent 😊 Het grootste voordeel van een tinyhouse is denk ik dat je er na je studententijd kan blijven wonen. Ook wel: woonzekerheid. Daarnaast is het wonen in een microhuisje op de lange termijn een stuk goedkoper dan een reguliere starterswoning.


Nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan deze lifestyle verbonden. Bij lange periodes van slecht weer zit je vaak veel binnen en ben je snel uitgekeken op je mini-woonkamer. En als je samen in een microhuisje gaat wonen om kosten te besparen, moet je wel inleveren op privacy. Een tweede slaapkamer gaat hem namelijk niet worden. Ten slotte de meest voor het hand liggende nadeel: je hebt weinig ruimte.


Hoe zit het met de wc?

Een logische vraag die niet onbeantwoord kan blijven! Het is minder spannend dan je denkt. Na de aanschaffing van biologisch afbreekbare vuilniszakken mag je je ontlasting gewoon bij het rest- of groenafval weggooien. Een knijper op de neus en lopen maar!


Conclusie

Al met al zijn de microhuisjes een heel nieuw en innovatief concept. Met de juiste kennis en voorbereiding kun je een hele lange periode erg leuk wonen! Mijn advies: beroep je op de kennis van een ervaringsdeskundige of professional. Zij kunnen jouw alle ins and outs van de lifestyle vertellen.
Wat denk je, is een microhuisje iets voor jou?

Over Linn Siewertsen