Zo verduurzaam jij jouw studentenhuis!
Het is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp: duurzaamheid. En dat is natuurlijk niet zonder reden! De wereld wordt steeds warmer en de ijskappen smelten. Er ontstaan bosbranden en er sterven diersoorten uit. Om de wereld leefbaar te houden voor onze toekomstige kinderen kunnen wij studenten ook ons steentje bijdragen. In dit artikel lees je daarom hoe jij jouw studentenhuis kan verduurzamen.
Minder vlees eten
Veel studenten worden noodgedwongen vegetariër door de hoge kosten van een lekker stukje kip. Jullie mogen deze alinea dus overslaan! Mocht je nog wel elke dag met vlees koken, kun je overwegen een vleesvrije dag in te voeren. Hiermee draag je bij aan een afname van CO2 uitstoot. Die bami is ook nog heel lekker zonder kip!
Afwassen in een sopje i.p.v. een lopende kraan
De meeste studentenhuizen beschikken niet over een vaatwasser. Hierdoor wassen we net als op de camping af in de wasbak. Maak om water te besparen een sopje in je wasbak. Dit is veel duurzamer dan wanneer je de kraan tien minuten laat lopen voor die paar borden en pannen!
Doe samen de was! Kleine wasjes kun je goed combineren
Bij je ouders thuis wordt de was waarschijnlijk verdeeld in wit, donder, gekleurd en handwas. In een studentenhuis is het vaak wit en dan de rest. Soms zit je hele wasmand vol maar soms heb je ook maar één topje wat echt voor morgen schoon moet zijn! In het tweede geval kun je jouw topje met de was van een huisgenootje mee wassen. Dat scheelt alweer een hele hoop water en stroom!
Niet te lang douchen
Ik weet het, ik weet het. Douchen is heerlijk en als je eenmaal begint wil je niet meer ophouden. Toch is het echt belangrijk om niet te lang onder de douche te staan. Vijf minuten doe ik je niet aan maar binnen zeven minuten kun je echt wel alles wassen en ook nog een beetje genieten!
Verwarming gedurende de dag op één temperatuur houden
De verwarming is een pijnpunt in veel huishoudens. Beneden sterf je af van de kou maar boven heb je het bloedheet. Het liefst verandert iedereen minstens één keer per dag de temperatuur van de verwarming. Dit is alleen echt allesbehalve duurzaam! Door de temperatuur steeds te laten zakken en weer stijgen moet de kachel enorm hard werken en verbruik je echt veel gas! Kies dus samen voor één vaste temperatuur om aan te houden. ’s Nachts kan de verwarming twee graden kouder zonder dat dit veel extra gas verbruikt.
Lampen uit en kaarsjes aan
Heb jij ’s avonds vaak je lampen aan? Dat is helemaal niet nodig! Investeer in een grote zak waxinelichtjes en verlicht je kamer daarmee! Kaarsjes zien er leuk uit en creëren een warme sfeer. Ook perfect voor een avondje Netflix!