Health Food Innovation Management

Niveau
Graad
Vorm
Sector

This programme spans the entire process of food innovation, from biomedical sciences and nutrition, via food law and regulatory aspects, to consumer behaviour, business development and marketing.

 

Why this programme?

Too much salt in your diet is a major factor in the development of cardiovascular diseases. To help reduce salt consumption, many low-sodium products have been developed – such as salt-free bread. But without salt it is hard to make bread rise, let alone taste good. Problems like these need innovative solutions, and innovative professionals to design, produce, manage and evaluate them.

 

This programme fills the need for industry professionals who also have the expertise to properly read scientific literature, interpret data and make food healthier in ways that are scientifically sound. As such, it is genuinely unique. The programme is offered at Campus Venlo. Teaching is provided by academic experts and by professionals from the international food and beverage industry. In order to prepare you for careers in the industry, we will not only teach theories, but also put these into practice on business-to-business food fairs.

 

On several occasions, you will be challenged to come up with your own healthy food product, and substantiate this with both the creation of the actual product and a business plan in order to create profitable business. In the extensive research project (internship), you will have the opportunity to conduct scientific research in an industrial environment, combined with commercial or other relevant topics at a local or (inter)national food and/or beverage company. Topics include, but are not limited to, conversion of consumer needs and demands into value adding food concepts, or the significance of health food innovation for risk reduction of conditions such as diabetes, overweight, cardiovascular disease, ageing, sports nutrition or gut health. The choice is yours!

 

Career prospects?

Graduates have found positions as junior project managers in product development, research and technology, such as: food and beverage enterprises from local to multinational level, agro-food, nutrition and contract research organisations, established retail companies and new start-ups, (non-)governmental organisations, trade organisations, health and nutrition consulting firms.

Hoe wordt deze opleiding beoordeeld?

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?

Deze opleiding
Health Food Innovation Management
Landelijke gemiddelde Verschil
Het gemiddelde tevredenheidsoordeel (schaal van 1-10) van studenten over de sfeer op de opleiding.
Sfeer
9.1 9.1 0
Het gemiddelde tevredenheidsoordeel (schaal van 1-10) van studenten over de inhoud van de opleiding, denk bijv. aan het niveau van je opleiding, de aansluiting op je vooropleiding en de kwaliteit van het studiemateriaal.
Inhoud
8.3 8.3 0
Deze opleiding
Health Food Innovation Management
Landelijke gemiddelde Verschil
Het gemiddelde tevredenheidsoordeel (schaal van 1-10) van studenten over docenten, denk bijv. aan de deskundigheid van docenten en de bereikbaarheid en betrokkenheid van docenten.
Docenten
8.3 8.3 0
Het gemiddelde tevredenheidsoordeel (schaal van 1-10) van studenten over de kwaliteit van de studiebegeleiding door de opleiding, denk bijv. aan de mogelijkheid tot en kwaliteit van begeleiding en de mate waarin de opleiding initiatief neemt in begeleiding.
Studiebegeleiding
8.8 8.8 0
Het gemiddelde tevredenheidsoordeel (schaal van 1-10) van studenten over de studiefaciliteiten, denk bijv. aan de computerruimtes, de bibliotheek en de ICT-faciliteiten.
Studiefaciliteiten
8 8 0
Het gemiddelde tevredenheidsoordeel (schaal van 1-10) van studenten bijvoorbeeld de aansluiting van toetsing en beoordeling bij de inhoud van de opleiding, de kwaliteit van de toetsing op vaardigheden en de bruikbaarheid van feedback.
Toetsing en beoordeling
7.8 7.8 0
Toon meer

Kennismaken met de opleiding?

Kom naar de open dag

16
dec
Health Food Innovation Management | Online Q&A session
Tijd: 18:00 - 19:00 uur

Adres:
Nassaustraat 36
5911 BV Venlo

Deze instellingen hebben ook een open dag

Maastricht University Venlo - Venlo

dec
16
2024
Health Food Innovation Management | Online Q&A session
Locatie:
Tijd: 18:00 - 19:00

Maastricht University Venlo - Venlo

feb
26
2025
Master Open Dag
Locatie:
Tijd: 9:00 - 17:00

Maastricht University Venlo - Venlo

apr
10
2025
MSc Health Food Innovation Management - Campus Open Day 2025
Locatie:
Tijd: 16:00 - 19:00