Bio-ingenieurswetenschappen

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Graad
Vorm
Sector

Veelzijdigheid is de grootste troef

De opleiding bio-ingenieurswetenschappen is een ingenieursopleiding waarbij de vier basiswetenschappen (biologie, chemie, fysica en wiskunde) op een geïntegreerde manier aan bod komen. De nadruk ligt hierbij op de levende materie, de micro-organismen, planten en dieren, in hun omgeving (water, lucht en bodem). Een bio-ingenieur houdt zich bezig met de technologieën om die levende materie in te zetten voor gebruik in de maatschappij. Het is een brede opleiding met heel diverse afstudeerrichtingen.

Oplossen van actuele maatschappelijke uitdagingen

Je leert biologische, fysische en chemische systemen en processen kennen, van het moleculaire niveau tot het aardse milieu. En de technologieën om deze systemen optimaal te benutten en beheren voor bv. de ontwikkeling van medicijnen en voedsel of voor de bescherming van ons milieu. Dit kan variëren van cel- & gentechnologie, chemie, milieutechnologie tot land- en bosbeheer.

Van kaas tot DNA-technologie

Dieren fokken, planten veredelen, bier brouwen, brood bakken met gist, kaas maken van melk: het zijn allemaal voorbeelden van de traditionele biotechnologie. Daarnaast is er ook de moderne biotechnologie met technieken als genetische modificatie en mutagenese, DNA sequentiebepaling en bio-informatica. Ook verschillende andere ‘bio-georiënteerde’ technologieën voor o.a. bodemsanering, water- en luchtzuivering, bioremediatie en biomonitoring werden de laatste decennia ontwikkeld voor probleemoplossing en procesbenadering op systeemniveau. Deze technieken hebben een enorme invloed op onze samenleving en vormen daardoor vaak het onderwerp van maatschappelijke discussie. Er zijn nog steeds enorme mogelijkheden en uitdagingen voor innovaties in gezondheidszorg, landbouw, voeding en milieu.

Toelatingseisen


Adres:
Oude Markt 13
3000 Leuven