Wiskunde
Wiskunde is werkelijk overal rondom jou. De axioma’s en de wetten van de wiskunde kennen meer toepassingen dan je denkt. Geen Instagram-filter zonder Fourier-transformaties en geen QR-codes zonder eindige velden. Eens te meer blijkt wiskunde een universele taal te zijn.
Wiskundigen analyseren patronen en structuren en zoeken naar efficiënte manieren om te rekenen en te meten. Eigenlijk is een Rubiks-kubus oplossen simpel, eens je begrepen hebt hoe het werkt. Als wiskundige ga je echter verder en wil je eerst het achterliggende principe doorgronden. Eens je dat snapt, kan je elke Rubiks oplossen, zelfs als die een totaal andere vorm hebben. Dat doe je als wiskundige de hele tijd: een probleem op een hoger niveau tillen, om het voor eens en altijd op te lossen in volle algemeenheid.
Naast meetkunde, getaltheorie, algebra, analyse en kanstheorie zijn er de voorbije 100 jaar nieuwe, spannende takken van de wiskunde ontwikkeld: cryptografie, financiële wiskunde, topologie… Als je wiskunde studeert aan de Universiteit Antwerpen, kom je vele van deze nieuwe takken al in de bacheloropleiding tegen.