Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Mensen krijgen tegenwoordig de kanslanger thuis te wonen, waardoor van zorgmedewerkers andere vaardighedenworden verwacht. De markt heeft daarom sterk behoefte aan breedinzetbare werknemers. Na afronding van deze opleiding ontvang jemaar iefst twee diploma’s.

Je leert tijdens de opleiding hoe je als Medewerker Maatschappelijke Zorg mensen begeleidt die dat nodig hebben. De opleiding op niveau 3duurt gemiddeld drie jaar. Daarna kun je in ongeveer één jaar de niveau4-opleiding Persoonlijk Begeleider halen.

In het begin van de opleiding krijg je nog veel hulp van school, maar die gaan steeds meer uit van zelfsturing. Je kunt zelfstandig je werkindelen en bent verantwoordelijk voor het resultaat. Bij de start van de opleiding staat de oriëntatie op je beroep en de school centraal. Ookbepaal je je leerdoelen en manier van leren.

Daarna werk je verder aan je competenties, kerntaken en dewerkprocessen. Aan het eind van de opleiding is er ruimte voorverdieping en het ontwikkelen van je specifieke talenten. Je hebt eenloopbaanbegeleider die je ondersteunt in de loopbaangroep en tijdens jeberoepspraktijkvorming (stage).

Tijdens de opleiding leer je:

  • cliënten ondersteunen met ontwikkeling en opvoeding
  • cliënten ondersteunen met persoonlijke verzorging
  • cliënten ondersteunen met wonen en huishouden
  • cliënten ondersteunen met werk, scholing en vrije tijd
  • de (hulp)vragen en wensen van de cliënten inventariseren
  • een activiteitenplan opstellen en uitvoeren

BOL/BBL

Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bijwelke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij deinstelling van je keuze.

Toelatingseisen

Zie per richting.
Adres:
Muntelaar 10
5460 AK Veghel