MBO Horeca College Europrof - Moergestel

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Niveau 3

In de MBO niveau-3 opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw draait alles om gastvrijheid. ‘Mag ik u onze huiswijn adviseren?’ Als gastheer of gastvrouw ontvang en begeleid je gasten. Je zorgt ervoor dat ze zich thuis voelen. Je geeft antwoord op vragen over het eten en drinken en behandelt klachten. Soms moet je aan tafel een gerecht voorbereiden.

Het maakt niet uit of je in een klein restaurantje of een groot hotel werkt. Je beschikt over genoeg kennis om alles op rolletjes te laten lopen. Een beetje organisatietalent en flexibiliteit komt er wel bij kijken. Dat je het mensen graag naar hun zin maakt en geinteresseerd bent spreekt voor zich. Dankzij jouw vriendelijke behandeling komen gasten weer terug. De studie is gericht op de praktijk en de vakken zijn daar ook op gericht.

Vakken opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw
Wat leer je tijdens de opleiding tot Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw:

  • begeleiden en adviseren van gasten
  • verwerken van gegevens in de administratie
  • openen en sluiten van het bedrijf
  • leiding geven aan andere gastheren en -vrouwen
  • wijn en -spijscombinaties samenstellen 
  • tafelbereiding
  • algemene vakken zoals Nederlands en rekenen

 

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, worden de volgende voorwaarden gesteld:
- Een VMBO diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg met eensectorverwant vak.
- Een diploma gastheer/ vrouw, niveau 2
- Een diploma vooropleiding niveau 2,
- Een havo/vwo-diploma
- Een overgangsbewijs havo/vwo 3 naar 4.
- Een vbo-diploma
- Een mavo-diploma

De instelling kan aanvullende eisen stellen, informeer hiernaar bij de opleiding van je keuze. Klik op de knop ‘adressen’ voor meer informatie. Kijk ook naar de presentatie van de instelling waar je de opleiding wil volgen. Vraag eventueel een brochure aan met de knop ‘brochureaanvraag’ voor extra informatie.

Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen baan hebt, meld je dit direct bij de intake.

Toekomstmogelijkheden

Je kunt gaan werken in allerlei horecabedrijven, van een luxe restaurant tot een recreatiepark. Je kunt ook verder leren, bijvoorbeeld voor Cateringbeheerder/-manager op mbo-niveau 4.

Duur
Deze opleiding duurt 2-4 jaar.