De Rooi Pannen - Horeca, Tilburg

Gastheer/-vrouw

Niveau 2

‘Goedenavond, mag ik u onze huiswijn adviseren?’ Als gastheer of gastvrouw zorg je ervoor dat de gasten zich thuis voelen en een antwoord krijgen op vragen over het eten en drinken. Ook als er reden voor een klacht is. Je geeft klanten advies bij het bestellen van eten, bijvoorbeeld over de gerechten en hoe iets bereid is. Maar ook over de wijnen kun je wat vertellen. Je houdt rekening met speciale wensen van gasten en geeft deze door aan de kok. Soms treedt je op als gastheer of -vrouw bij feesten en partijen.

Op school leer je hoe je een vriendelijke en verzorgde indruk maakt. Ook krijg je tips hoe je beleefd blijft als je klant een klacht heeft. Daarnaast leer je hoe je met andere mensen kunt samenwerken en overleggen. Je leert je gasten te adviseren bij de keuze van wat ze willen eten en over de bijpassende wijnen.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangtervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijkhiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Een VMBO diploma BBL met een sectorverwant vak.

Je wordt in principe toegelaten tot deze opleiding vanaf 16 jaar of als je 10 jaar dagonderwijs hebt gevolgd of met een diploma Horeca- assistent, niveau 1. Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden

Als Gastheer/Gastvrouw kun je gaan werken in restaurants, koffiehuizen, café’s en andere plekken waar je wat kunt eten en drinken. Je kunt ook verder leren, bijvoorbeeld voor zelfstandig werkend gastheer/ gastvrouw op mbo-niveau 3.

Duur
Deze opleiding duurt 1-2 jaar.