Middenkaderfunctionaris Restauratie

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Het restaureren van een pand is een hele klus. Of het nou om een woonhuis gaat of om een oud klooster; er komt veel bij kijken om een gebouw weer in ere te herstellen. Degene die de restauratieprojecten plant en begeleidt is de restauratiemedewerker. Als restauratiemedewerker weet je alles over bouwstijlen en bouwmethoden van vroeger. Je houdt je onder andere bezig met alle financiële regels die rond een restauratie spelen en je weet alles over wat er in de wet staat over restauratie. Je kunt ook zelf werken aan een restauratieproject en het organiseren daarvan.

Tijdens de opleiding leer je hoe je restauratieprojecten voorbereidt en plant. Ook leer je hoe je mensen begeleidt in de uitvoeringsfase van een project. Hiervoor moet je veel afweten van technieken, materialen en gereedschappen. Ook het leren toepassen en beschermen van kleur is een belangrijke taak van de restauratiemedewerker.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert een restauratieplan maken. Je leert speciale technieken en gereedschappen kennen die nodig zijn voor de restauraties. Maar ook over de verschillende bouwstijlen en archeologie doe je kennis op. Je leert welke regels er gelden en hoe je subsidie of vergunningen aan kan vragen. Begrotingen opstellen en planningen maken horen er natuurlijk ook bij. De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Onderwijsboulevard
    5223 DE 's-Hertogenbosch
    E-mail: