Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Als machinist hijswerk voer je met een hijskraan allerlei hijswerk uit. Ook coördineer je al het hijswerk dat er op de bouwplaats gebeurt. Tijdens de opleiding leer je hoe een kraan precies in elkaar zit en je leert hem bedienen en besturen. Er wordt tijdens de opleiding ook aandacht besteed aan onderhoud van de kraan.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Wat leer je?

    Je leert de hijskraan bedienen. Omdat elke werkplek weer anders is, zijn er ook verschillende soorten kranen. Je leert hoe je goederen moet oppakken, tillen en voorzichtig weer neerzetten. Veiligheid boven alles in dit werk, je leert dus ook waar je op moet letten om je collega’s en de omgeving niet in gevaar te brengen. Je leert ook de machine te verplaatsen en hoe ze gerepareerd en onderhouden kunnen worden. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Onderwijsboulevard
    5223 DE 's-Hertogenbosch
    E-mail: