Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Ben je creatief en graag praktisch bezig? Ga dan aan de slag als meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer! Meubels en interieurs vind je overal. Bij mensen thuis, in kantoren en op schepen. Maar ook op tentoonstellingen of in een winkel. Elke plek heeft weer zijn eigen interieur en meubels nodig, die precies passen bij wat daar gebeurt. Het is vaak heel nauwkeurig werk, dus is het belangrijk dat je geconcentreerd kunt werken. Als meubelmaker of interieurbouwer ben je de ene keer bezig met producten in series. De andere keer maak je unieke dingen, die precies op maat zijn gemaakt voor een klant. Hier kun je vaak je creativiteit in kwijt.

Je kunt in dit beroep drie richtingen op; meubelmaker, interieurbouwer of scheepsinterieurbouwer. Het maken van een bar of balie pak je natuurlijk anders aan dan het produceren van een stoel. En als je aan de slag gaat als scheepsinterieurbouwer moet je weer rekening houden met andere dingen, zoals de ronde vormen in het schip. De ene keer werk je zelfstandig aan een klus, de andere keer in een team. Soms begeleid je minder ervaren collega’s. Je legt uit wat de bedoeling is of geeft advies. Zo zorg je dat de werkopdracht op de goede manier wordt gedaan. Tijdens de opleiding leer je de verschillende materialen kennen waar je later mee gaat werken. Van kersenhout tot glas en metaal. Ook krijg je les in vormgeving en leer je hoe je collega’s kunt begeleiden. Tot slot leer je omgaan met allerlei machines en handgereedschappen.

BOL/BBL
Dit is een BBL-opleiding.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Wat leer je?

    Je leert de verschillende houtsoorten kennen en hoe je met machines en gereedschappen kunt werken. Je leert hoe meubels op maat worden gemaakt en in elkaar worden gezet. Je leert leiding geven tijdens deze opleiding tot allround meubelmaker/(scheeps-)interieurbouwer. Want jij stuurt je collega’s aan. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Bekijk de vlogs van Nikki , Thomas of Marlies om een indruk te krijgen van de opleiding.

    Adres:
    Onderwijsboulevard
    5223 DE 's-Hertogenbosch
    E-mail: