Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Sector

Bij de opleiding Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie  kun je kiezen uit drie richtingen, namelijk:
- Brood & Banket - MBO College Centrum
- Gastheer / -vrouw - MBO College Centrum / MBO College Hilversum
- Kok - MBO College Centrum

Is dit beroep iets voor jou?
Heb je een vmbo-opleiding gevolgd en geen diploma behaald? Wil je meer leren? Dan is de opleiding Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie  voor jou de kans om door te stromen naar een mbo-opleiding niveau 2 of naar werk.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Je werkt in kleine groepen en hebt een vast lesrooster. Je volgt lessen op school en loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit vier bouwstenen:
1. Beroepsvaardigheden (op school en stage)
2. Nederlands en rekenen
3. Loopbaan & burgerschap
4. Sport en cultuur

Brood & Banket
Als assistent brood & banket assisteer je de bakker bij het maken van brood- en banketbakkersproducten. Denk bijvoorbeeld aan appeltaarten en gebakjes. Je voert voorbereidende werkzaamheden uit en werkt de producten af. Je houdt van creativiteit en van precisiewerk. Goede hygiëne is belangrijk en daarom leer je netjes en schoon te werken.

Je leert: assisteren bij het maken van brood- en banketbakkersproducten, het afwerken van brood- en banketbakkersproducten, hygiënisch werken volgens het bedrijfsschoonmaakplan.

Kok
Als assistent kok maak je kennis met de voorbereidende werkzaamheden in de horeca. Dat kan in de keuken zijn, waar je groente en fruit wast, ingrediënten snijdt of lekkere broodjes maakt. Je werkt tijdens je opleiding ook in de bediening, of verricht baliewerkzaamheden. Je besteedt aandacht aan vaardigheden als communicatie en sociale vaardigheden. Daarnaast is er ruimte voor vaktechnische onderdelen, zowel op school als tijdens je stage.

Je leert: het bereiden en serveren van gerechten, het verzorgen van bestellingen en afrekenen, het ontvangen van gasten.

Gastheer / -vrouw
Als assistent gastheer / -vrouw ben je bezig met ondersteunende werkzaamheden in de horeca. Denk bijvoorbeeld aan receptie werkzaamheden, gasten ontvangen, het bewaken van de sfeer en veiligheid, maar ook met werkzaamheden in de catering en ter ondersteuning van de organisatie van evenementen. Kortom, je verricht vooral servicegerichte werkzaamheden met oog voor gastvrijheid.

Je leert: zorg dragen voor kwaliteit, veilig en milieubewust werken, samenwerken en tijdens de werkzaamheden communiceren, klantgericht kunnen handelen, eigen werkzaamheden kunnen voorbereiden.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten aan deze opleiding is het volgende vereist:

  • Je hebt nog geen diploma
  • Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
  • Je hebt 16 jaar of ouder

Let op: aan al deze eisen moet worden voldaan. Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan mag je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog geen 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

Adres:
Bornerbroeksestraat 348
7609 PH Almelo