Gastronoom/sommelier
Is een praatje aanknopen met een wildvreemde geen probleem voor jou? Grote kans dat het beroep medewerker bediening/ café-bar je aanspreekt. Je werkt bijvoorbeeld in een restaurant of voor een cateringbedrijf. Je stuurt medewerkers aan en zorgt ervoor dat gasten goed worden ontvangen en dat ze zich thuis voelen. Het draait immers allemaal om de gasten. Je houdt het budget en de wijnvoorraad in de gaten. Ook behandel je klachten.
Je draagt bij aan de gezelligheid maar houdt tegelijkertijd een oogje in het zeil, zodat het niet uit de hand loopt. Zo zorg je dat iedereen een leuke tijd heeft.
Tijdens de opleiding Medewerker bediening cafe-bar staat gastvrijheid centraal. Je leert hoe je met klanten omgaat en hoe je probleemoplossend handelt. Ook krijg je les in hoe je medewerkers aanstuurt. Verder leer je dingen zoals een werkplanning maken, het budget in de gaten houden en de administratie doen.
Toelatingseisen
Wat leer je?
Allereerst leer je om een goede gastheer/gastvrouw te worden en ontwikkel je je persoonlijke stijl. Je leert smaken combineren: gerechten met wijnen. Je leert wijnen kennen, hun herkomst en kenmerken. Je leert hoe je gasten kunt adviseren. Je leert samenwerken met de keuken en de bediening. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.