Gastronoom/sommelier
Bij jou staat de gezelligheid altijd voorop. Feestjes beginnen pas echt als jij binnenkomt. Een leuk praatje aanknopen met een wildvreemde is geen probleem voor jou. Herken jij jezelf hierin? Grote kans dat het beroep medewerker bediening/ café-bar je aanspreekt. Je werkt in een café, bar, discotheek, restaurant of hotel. Je zorgt dat alles er goed uitziet. Het draait natuurlijk allemaal om de gasten. Je neemt bestellingen op en serveert deze. Sommige gerechten en dranken maak je zelf. Ook heb je veel verantwoordelijkheid. Je draagt bij aan de gezelligheid maar houdt tegelijkertijd een oogje in het zeil, zodat het niet uit de hand loopt. Zo zorg je dat iedereen een leuke tijd heeft. Tijdens de opleiding staat gastvrijheid centraal. Je leert hoe je met klanten omgaat en hoe je probleemoplossend handelt. Verder leer je dingen zoals kassadraaien, goederen opslaan en allerlei gerechten en drankjes klaarmaken en serveren.
Toelatingseisen
Wat leer je?
Allereerst leer je om een goede gastheer/gastvrouw te worden en ontwikkel je je persoonlijke stijl. Je leert smaken combineren: gerechten met wijnen. Je leert wijnen kennen, hun herkomst en kenmerken. Je leert hoe je gasten kunt adviseren. Je leert samenwerken met de keuken en de bediening. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.