Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Ben jij graag met je handen bezig en heb je interesse voor mode? Dan is de opleiding Ambachtelijk schoenmaker misschien wel iets voor jou! Tijdens de opleiding Ambachtelijk schoenmaker leer je schoenen te ontwerpen, maken en repareren. Voor deze opleiding is het van belang dat je handig bent en nauwkeurig kunt werken. Daarnaast is het van belang dat je goed kunt plannen en organiseren.

Als Ambachtelijk Schoenmaker ben je werkzaam in een schoenatelier. Je repareert schoenen, maar het kan ook zijn dat je zelf schoenen ontwerpt en vervaardigt. Het gaat dan voornamelijk om kleine series of op maat gemaakte schoenen. Dit doe je voor particuliere klanten, maar bijvoorbeeld ook voor schoenfabrikanten, theaters en beurzen in binnen- en buitenland. De schoenen die je maakt, moeten zoveel mogelijk voldoen aan de eisen die de opdrachtgever stelt, maar aan de andere kant wil je ook je eigen stijl in de schoenen naar voren laten komen. Je werkt als Ambachtelijk Schoenmaker met verschillende machines, bijvoorbeeld poets-, schuur- en naaimachines. Hiermee repareer je de onderkant, de schacht en het binnenwerk van schoenen. Uiteraard gebruik je ook handgereedschappen zoals een leest en een mes. Naast schoenen repareer je ook riemen, tassen en andere lederwaren.

Als Ambachtelijk Schoenmaker ben je vaak eigen ondernemer, maar het kan ook zijn dat je als werknemer werkzaam bent bij een schoenmaker. In beide gevallen zorg jij er voor, samen met je personeel, dat de winkel en werkplaats waarin je werkt er altijd verzorgd en netjes uitziet. Je hebt te maken met verschillende soorten klanten. Jij adviseert hen en geeft een indicatie van de kosten die de reparatie of de vervaardiging met zich meebrengt.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert hoe schoenen gemaakt worden en waar je daarbij rekening moet houden. Je leert passchoenen, hakken, zolen en schachten maken. Ontwerpen en mode komen langs tijdens deze opleiding. Omdat je zelfstandig zult werken, leer je ook ondernemen, reclame maken en administreren. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    St. Laurensdreef 22
    3565 AK Utrecht