Niveau
Duur
Sector

Het bouwen van schepen is een échte Nederlandse traditie. Als scheepsbouwer ben je gewend om je handen vies te maken. Jouw werk is het maken en repareren van verschillende soorten schepen. Dat kunnen bijvoorbeeld jachten, baggerschepen, grote zeeschepen of zelfs marinevaartuigen zijn.

Op een constructietekening staat precies wat je moet doen. Je moet dus goed kunnen tekeninglezen. De materialen waarmee je werkt zijn vaak staal, roestvrijstaal en aluminium. Jij schat in hoe je die het beste kunt bewerken. Daarvoor gebruik je technieken als snijbranden, walsen en persen. Om onderdelen perfect op elkaar aan te sluiten, gebruik je verschillende lastechnieken (minimaal niveau 3). Jouw werk zorgt ervoor dat het schip straks veilig het water op kan.  

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Wat leer je?

    Tijdens de opleiding tot scheepsbouwer leer je constructietekeningen lezen. Ook leer je werken met (roestvrij)staal en aluminium en hoe je die het beste kunt bewerken. Je leert hoe je moet snijbranden, persen en walsen en hoe je de verschillende lastechnieken toe kunt passen. Je leert werken met verschillende machines. Het is belangrijk dat je veilig te werk gaat. Dat leer je ook tijdens deze opleiding. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Tempelhofstraat 80
    1043 EB Amsterdam