Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Wil jij militair worden én je specialiseren in een extra vak? Dat kan met één van onze VeVa-opleidingen. VeVa betekent Veiligheid en Vakmanschap. We bereiden je voor op een baan als onderofficier. Daarnaast ga jij je specialiseren. Kies je voor Veiligheid & Vakmanschap 4 Avionica? Dan kun je aan de slag bij de Koninklijke Luchtmacht. Je leert alles over het onderhoud van vliegtuigen. Als onderofficier geef je leiding aan een groep militairen. Ook kun je verantwoordelijk zijn voor het werk in de hangar.

Specialist luchtvaarttechniek

Je wordt opgeleid tot specialist in de luchtvaarttechniek. Je test, repareert en onderhoudt vliegtuigen. Je werkt aan mechanische onderdelen, maar je specialisme is op de elektronische onderdelen. Je werkt zelfstandig en je bent deels verantwoordelijk voor je eigen werkzaamheden. Kies je voor de Koninklijke Luchtmacht? Dan ga je misschien ook minder ervaren collega’s begeleiden. Je kunt na je studie ook gaan werken in de burgerluchtvaart. Wil je na deze opleiding liever buiten Defensie aan de slag? Dan heb je al een mooie basis voor een beroep in de luchtvaarttechniek.

BOL/BBL

De opleiding Veiligheid & Vakmanschap 4 Avionica is een BOL-opleiding. Je krijgt 4 jaar lang les en praktijk op niveau 4. Je gaat 5 dagen per week naar school. Daar krijg je minimaal 30 uur les. Later in je opleiding ga je je specialiseren. Met je diploma Veiligheid & Vakmanschap 4 Avionica kun je een interne opleiding doen bij de Koninklijke Luchtmacht.

Opleiding Veiligheid & Vakmanschap

De VeVa MBO-opleiding laat je kennismaken met de Marine, Landmacht en Luchtmacht en bereidt je voor op je eerste functie bij Defensie. Je kunt de opleiding volgen op drie niveaus: niveau 2 duurt 18-24 maanden en bereidt je voor op een functie als soldaat/matroos/marinier of korporaal. Niveau 3 duurt 30-36 maanden en bereidt je voor op de functie van onderofficier. Niveau 4 bereidt je voor op de functie van onderofficier en duurt 36-48 maanden.

Tijdens de opleiding wissel je de schoolbanken af met praktijkweken bij Defensie. Je brengt dan de lesstof in de praktijk.  Je doet veel aan sport en bent verzekerd van een uitdagende stage bij één van de krijgsmachtdelen. 

ROC's

Er zijn 21 ROC's waar je de opleiding kunt volgen, dus vast ook eentje bij jou in de buurt! Locaties: Zwolle, Roermond, Doetinchem, ’s-Hertogenbosch, Almere, Ede, Veenendaal, Velp (GLD), Emmeloord, Leeuwarden, Purmerend, Den Helder, Harderwijk, Maastricht, Sittard, Nieuwegein, Den Haag, Nijmegen, Boxmeer, Groningen, Tilburg, Hoofddorp, Amsterdam, Almelo, Enschede, Hengelo, Bergen op Zoom, Hoogerheide, Breda, Middelburg, Eindhoven, Hoogvliet

Alle opleidingsrichtingen

  • Bedrijfsautotechniek
  • Beveiliging
  • Bouw
  • Grondoptreden
  • ICT
  • Logistiek
  • Maritiem
  • Mechatronica
  • Vliegtuigonderhoud
  • Zorg

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Tijdens de opleiding technicus avionica leer je alles over vliegtuigtechniek, vooral op het vlak van de elektronica en navigatie- en vluchtgeleidingssystemen. Je leert hoe je deze vliegtuigsystemen inspecteert, hoe je metingen uitvoert en hoe je storingen opspoort. Dat doe je volgens allerlei regels en protocollen. Je leert tijdens de opleiding hoe je die het beste kunt volgen en hoe je vastlegt wat je hebt gedaan. Natuurlijk leer je ook hoe je storingen oplost en hoe je systemen repareert. Daarnaast leer je leiding geven aan collega's. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Stappegoorweg 183
    Postbus 1330 5004BH