Uurwerktechnicus
Als uurwerktechnicus ben je vakman en ondernemer tegelijkertijd. Ben je teveel ondernemer voor een fulltime ambacht, te ambachtelijk voor een fulltime commerciele functie, en hou je van de fijne techniek van een tijdloos product, dan is de opleiding Uurwerktechnicus misschien iets voor jou. Als vakman repareer je horloges en/of klokken. Vaak moeten onderdelen vervangen worden. Ook moet je vaak vijlen en solderen. Als uurwerktechnicus ben je ook een ondernemer. Je koopt uurwerken in, kiest leveranciers en onderhandelt over prijzen. Ook doe je de administratie en stel je begrotingen en budgetten op. Daarnaast geef je leiding aan het personeel en neem je medewerkers aan.
Tijdens de vierjarige opleiding leer je dingen die je als vakman moet weten. Je komt te weten hoe je reparaties uitvoert en hoe je gereedschappen zoals een soldeerbout gebruikt. Maar je krijgt ook les in leiding geven, het bijhouden van een administratie en het onderhandelen. Bij dat laatste moet je proberen een goede deal voor jezelf eruit te slepen maar tegelijkertijd ook de ander tevreden te houden. Handel draait namelijk om wederzijds vertrouwen en een continue uitwisseling van diensten en producten.
Toelatingseisen
Wat leer je?
Je leert welke uurwerken er zijn, in welke stijlen ze gemaakt worden en met welke technieken. Je maakt kennis met kleinwerk (horloges) en grootwerk (klokken). Je leert daarnaast het ondernemerschap omdat de kans groot is dat je als zelfstandige gaat werken. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.