Gastronoom/sommelier
Je leert over eten en wijnen. Je leert eerst over het werk in de bediening, dus bijvoorbeeld gasten ontvangen en bestellingen opnemen. Maar jij leert ook over verschillende soorten wijn. Je leert bijvoorbeeld over hun herkomst en smaak. En je komt te weten welke wijnen lekker smaken bij een bepaald gerecht. Je leert gasten hierover advies te geven. Ook leer je de koks en de leidinggevende advies te geven over de menukaart. Verder komen leidinggeven en de voorraad beheren aan bod. Want die lekkere wijntjes moeten natuurlijk wel op voorraad zijn!
Toelatingseisen
Wat leer je?
Allereerst leer je om een goede gastheer/gastvrouw te worden en ontwikkel je je persoonlijke stijl. Je leert smaken combineren: gerechten met wijnen. Je leert wijnen kennen, hun herkomst en kenmerken. Je leert hoe je gasten kunt adviseren. Je leert samenwerken met de keuken en de bediening. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.
Waar kan ik dit studeren?
Niveau | Horeca en bakkerij | Tilburg
Gastronoom/sommelier
De Rooi Pannen, Tilburg
Niveau | Horeca en bakkerij | Leeuwarden
Gastronoom/Sommelier
Firda, Leeuwarden
Niveau | Horeca en bakkerij | Roermond