De voor- en nadelen van remote werken of studeren

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 26 sep 2024
Buitenland en Tussenjaar

Zie jij het al voor je? Met een koud drankje in je hand en je voeten in het warme zand, onder de stralende zon studeren voor je volgende tentamenweek. Dit klinkt voor jou wellicht als muziek in de oren, of eerder als een onmogelijke klus? Er is steeds meer mogelijk op het gebied van remote werken en studeren. Dit kent veel voordelen, maar ook valkuilen. In dit artikel leggen we je uit wat deze ‘hippe’ term nou eigenlijk betekent en wat die voor- en nadelen  zijn.

Wat is 'remote' werken?

Remote werken of studeren is eigenlijk werken op afstand. Je doet je taken op een andere plek dan normaal. Dit kan in het buitenland zijn, maar dat hoeft niet. Denk bijvoorbeeld aan studeren in een koffietentje of een huisje op de Nederlandse Veluwe. Dat mag je ook remote noemen!

Hier zijn verschillende voordelen op een rijtje:

Flexibiliteit

Een van de voordelen van werken of studeren op afstand is de flexibiliteit. Je kunt vaak je eigen schema beheren en je tijd indelen op een manier die het beste bij je past. Begin bijvoorbeeld extra vroeg, zodat je in de middag en avond vrij hebt om wat leuks te doen.

Werken en studeren op een inspirerende plek

Je kiest zelf waar en wanneer je werkt. Het kan je bijvoorbeeld inspireren om op een plek te studeren die zich meer in de natuur bevindt of juist ergens in een koffietentje waar jij je rust vindt in de rumoerigheid. 

Nieuwe plekken ontdekken

Nog een voordeel van remote werken is het ontdekken van nieuwe plekken en nieuwe mensen ontmoeten. Hiermee bouw je een goed netwerk op en je leert veel nieuwe dingen. 

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen aan remote werken en moet je ook goed nadenken over eventuele nadelen. Zoals deze: 

Veel afleiding

Werken op een inspirerende locatie betekent ook veel afleiding. Misschien ben je ergens in het buiteland aan het werk en wil je graag de omgeving zien. Het is dan wel aan jou om de discipline op te brengen om eerst je werk af te hebben. Wat hierbij kan helpen is het maken van een overzichtelijke planning of om samen met iemand waarmee af te spreken om te gaan werken.

Minder directe begeleiding

Het kan moeilijker zijn om direct hulp te krijgen van docenten of collega's wanneer je op afstand werkt of studeert, wat kan leiden tot vertragingen. Het is daarom belangrijk dat je goed van te voren weet wat je taken zijn of wat je moet studeren, zodat je lekker aan de slag kan.

Technische uitdagingen

Werken op een andere plek betekent dat je jezelf moet voorzien van alle spullen die je nodig hebt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel plekken waar je remote kunt werken met goed internet en rustige werkplekken. Maar bedenk ook dat het op plekken lastig kan zijn om een goede internetverbinding te krijgen en dat je soms ook te maken hebt met tijdverschil met Nederland. Dit kan je productiviteit verminderen.

De persoonlijke ervaring van Kim

"Tijdens mijn studie, Creative Business, heb ik al verschillende keren remote gewerkt of geleerd. Zo heb ik mijn minor Spaans voor een deel in Mexico gevolgd en heb ik een tijdje in Athene gewerkt als marketeer in een speciaal hostel voor remote werkers. Het was een onvergetelijke ervaring en écht een toevoeging aan mijn studententijd."

Benieuwd naar meer ervaringen van Kim in het buitenland? Lees dan deze blogs: 

- Ertussenuit tijdens je studie? Kim doet het! | TKMST

- Kim geniet in Curaçao ondanks alle problemen | TKMST

Disclaimer: Let er op dat in veel studies het verplicht is om fysiek aanwezig te zijn. In dat geval is remote studeren geen optie!

 

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.